Хюге - как датчаните живеят щастливо

В световните класации на ООН по ниво на щастие, датчаните редовно заемат лидерската позиция. И това въпреки, че времето в Дания е често дъждовно, облачно, а есен и зима и бързо се стъмва. Въпросът който интересувал психолозите е как при тази ситуация датчаните водят класациите за щастлив живот. Оказало се, че жизнената им философия се именува с една датска дума 'хюгге'. Хюге означава способността да цениш обикновените удоволствия от живота и да се наслаждаваш на момента. Повече обяснения за хюге дава в своята книга Майк Викинг, основател и ръководител на Института по изследване на щастието в Копенхаген. Хюге датчаните добавят практически към коя да е друга датска дума. Например петък вечер на датски е фамилиенхюге, т.е. време за семейството. Дебелите вълнени чорапи са хюгесокер. По думите на Майк Викинг хюге не се пише а се чувства.
Как например можете да почувствате хюге?
Викинг пише в книгата си, че същността на хюге не е във вещите а основно в атмосферата и усещанията - чувството за дом, близост на любимите хора, спокойствие и изобщо ситуацията в която се чувстваме защитени и можем да се отпуснем.
При това вашият бюджет може (и даже трябва) да е скромен. Зависимостта е обратно пропорционална: колкото повече блясък и разкош, толкова по-малко хюге.
За да бъде всичко това разбрано ето реални примери за хюге:
Вкусът хюге - познат, приятен и успокояващ. Ако ще е чай, то с мед, ако ще е кифла то с вкусна глазура, ако ще е ядене - то с подправките които навремето е слагала мама и т.н.
Звукът хюге - пращенето на горящите дърва в живия огън. Шумовете, които можеш да чуеш само в тишината: почукването на капките дъжд по стъклото, повеят на вятъра (не напразно петът е казал 'гора зашуми, вятър повее', т.е. ако сте близо до гора наистина първо чувате шумът на гората и едва после усещате вятъра), кукането на кукувицата и т.н.
Мирисът хюге - тази миризма, която ви връща спомените от детството на Вашия дом тогава. Този мирис, който ви кара да си спомните когато ви е било хубаво, например ароматът на люляка или цъфналите сливи напролет, майчиния одеколон и т.н.
Докосванията хюге - приятното усещане когато хванете топлата чаша зимно време или студената лятно време чаша, когато галите някаква естествена кожа, когато се топвате във вода с приятна температура и т.н.
Накрая кратко ръководство как да си направим сами хюге:
1. Запалвайте свещи или факли или малък огън. Ненапразно на датски човек, който разваля всичко го наричат на практика този, който угася свещите.
2. Създайте си това, на което немците казват фатерщул, т.е. столът на бащата. С две думи място, където уютно си почивате.
3. Срещайте се по възможност с позитивни хора.Ако пък вие ще сте на гости винаги се включвайте и помагайте на домакина преди да седнете на масата. В компанията водете разговори за общи неща, например спомени от общи хубави моменти.
4. Хапвайте баавно и вкусно. Хюге и диетите са несъвместими. Тайната е в забранения плод. Но той не следва да е непременно скъп. Даже самостоятелно изпечената пържола или дори изпържените яйца могат да са по-хюге отколкото вечерята в скъп ресторант. Само без преяждане и препиване!
5. Обличайте се непринудено.
Как да стане? Например практикувайте многослойност. По възможност естествени материи. Ползвайте шалове. Те правят интересна и практична почти всяка дреха.
Още за нещата, които правят хюге около вас? Освен камината, ползвайте повече възглавници около вас - за подпиране и просто за уют. Слагайте дървени и старинни предмети от керамика, порцелан мед или месинг. Разлиствайте старите си фотоалбуми.
Може би вече забелязвате от досегашните ми статии в този проект как аз съм си създал моето си хюге?

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща