Енергийно подсигуряване

Както вече написах в уводните бележки, на село при най-малката буря спира електроподаването. Вероятно е така не само в моето село. Но по принцип на село да сте енергийно независим е по-лесно. Защото има дърва. (Който ги има и където все още ги има. Слава Богу в моето село ДПС на ДС едва сега доизсича горските масиви).
Та, когато имате дърва имате топло и имате решение и за готвене и за топла вода.
Остава едното осветление вечер и ако тооолкова държите на манипулиращите ни простотии на разните битивита и нови и един телевизор. Считам, че батерията на лаптопа ви е наред и до час-два, докато благоволят ерепетата да възстановят електрозахранването все пак ще имате и компютър.
viatarnia1А когато ви няма ток трябва само за да поддържа разните ви алармени и защитни системи.
Т.е., не трябва много електрически ток.
Аз проблема с относителната енергийна независимост съм си го решил също по класическия начин. Като съм си там - дърва и биоетанол, а за осветление, ако няма електрозахранване съм си инсталирал един малък вятърен генератор и един малък фотоволтаичен панел. Принципно винаги така се комбинират вятърния генератор с фотоволтаичен панел за да е сигурно, че и да няма вятър и/или няма слънце, все някой ще ви поизгенерира малко електрическа енергия. viatarnia2На първата снимка в ляво се вижда как над всичко стърчи вятърния ми генератор, защото той трябва да е на високо ако искате да върши работа. Вижда се и част от шатрата ми и лятната ми баня. На снимката в дясно съм го показал вече отблизо вятърния. 
Къде е проблемът на малките системи от този тип?
Ами първо акумулаторите. Ток няма как да събираш все още по друг начин за да има за като ти потрябва. А в последно време и при акумулаторите, просто бандите от САЩ въведоха система за умишленото им състаряване. Има го докато е в гаранция. И това е едно умишлено престъпление не само срещу човечеството, но и срещу Майката Природа! Пфу! Да залагаш само определен брой цикли на презареждане на акумулатора, само и само разните банкстери да трупат печалби е наистина за разстрел, като се има предвид, че се харчат прескъпи елементи като литий например.
Проблем при малките вятърни генератори са спирачките. Аз два пъти си гоних моя вятърен генератор у комшията (слава Богу, че вятърът почти винаги там духа към него). Един-два пъти се е случвало да съм си там когато има буря. Не знам дали си представяте какво значи два-три метра в диаметър перки да се въртят със страшна сила. То първо това си става просто стена срещу вятъра (защото вертикалния стабилизатор си го държи срещу вятъра винаги). Ама и така вие и свири и тресе мачтата си, че чак страх да те хване. А е само 500 вата мощност. Затова след няколко гонения на изтръгнат вятърен генератор аз се принудих да си го прибирам и вадя и него. Измислих му и на него система за бързо скачване и разкачване.
Но повече за експериментите ми с вятърната енергия в отделна статия.
photovoltaika miПри фотоволтаиците проблемът е запрашаването основно лятото и снегът зимата. Не че и те не стареят, но и това е тема за отделна статия.
За да избягна този проблем, аз фотоволтаичния си панел съм го монтирал високо зад стъклата на остъкленото си входно антре, както се вижда на снимката.
Пак да повторя, основно натрупаната в акумулаторите (от юпиеси е най евтино и сигурно) ел. енергия ми служи за да поддържа аварийни лед лампи и алармено-охранителните ми системи.
И това е много важно, защото бабите на село често ме питат 'абе като спря тока само у вас светеше а тебе те нямаше'. Значи който е със зла умисъл знае че и да няма ток, пак може да има изненади.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща