Уводни бележки за енергията

Енергията в крайна сметка е това, което ни е направило съвременни хора. Надали съзнавате, но всъщност да си по над другите означава просто да разполагаш с повече енергия. Независимо дали става дума за енергията, движеща самолета, който ще те откара на екзотичен остров или става дума за енергията, която е необходима за да се отопли басейнът, или за енергията, необходима за помпите на разните СПА-съоръжения и т.н.

С една дума енергията е независимост и господство.

Ако говорим за зрели хора на село, енергията е и начин на спокойно прекарване на дните.

До тук с енергията като геополитика. 

Сега за енергията на село. 

Колкото и да ни лъгаха бандите на ДС, след преврата им от 10.11.89г., че ей сега ще литнем в развитото капиталистическо общество и благата ще потекат като пълноводни реки, всъщност превратаджиите, напътствани от мръсниците от отвъд океана първо ни обраха енергийно.

Токът вече не е само скъп и даже много скъп. Но и пти най-малката буря ни го спират. Не говоря празни проказки. Ако изобщо моят бивш колега от ВМЕИ Иван Иванов (сегашния началник на КЕВР) се интересува, мога да му засвидетелствувам как на село се стои с часове без ел. ток. Както беше само в най-зората на електрификацията на България.

Затова в този раздел аз ще говоря и за вятърния генератор (имам малък такъв внесен от САЩ, затова очаквайте само личен и то преживян опит) и за фотоволтаиците.

Но ще говоря и за дървата. Преди превратаджиите на ДС от ДпС да са доизсекли горите ни.

Ще ви разкажа как разполагам с много топла вода на база слънцето. и как използвам даже басейна си за голям (теоретично безкраен) хладник за дестилация.

Но всяко нещо по реда си.

А и Вие, уважаеми посетителю, ако имате и свои идеи и постижения, очаквам да споделите в този надявам се да стане общ проект. 

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща