Природата празно не търпи

Когато никой не ползва даден селски имот постоянно, Природата настъпва неотменно. Ако не копаете или оерете градината настъпват бурените. Ако не обитавате постоянно къщата настъпват плъховете и по-едрите гризачи и други животни.
Моето село е все още голямо (по-голямо да речем от град Мелник). И въпреки всичко, късно вечер вече край село се чува воят на чакалите. Ясно е, че когато селото замре те ще влязат и вътре. Така, както вече вътре из село са срещали лисици. Мой приятел, ловджия в селото ми разказа, как една баба го викнала да застреля някаква лисица. И, разправя ми той, гледам я стоии си на сайванта и гледа. На думите на бабата хич не реагирала. Но когато вдигнах пушката казва ми моят приятел, лисицата изведнъж хукнала. Т.е. ясно е, че това е вече гърмяна лисица.
Аз специално на два пъти водих война да изгоня някакви белки и една кокарджа. Белката е много красиво иначе животно, ама пусто много топурка като се настани и не може да се спи. И ме глееда нахално в мазето ми и не бяга. Гръмнах пиратка и после пуснах димка и затворих мазето. Това я изгони. Затова, първо си купете и си оставете на село един челник (фенерче с ластик за закрепване на главата). Така хем си светите хем ръцете ви са свободни за война с нашественика. После се запасете с пиратки и димки, но димки от тези за хвърляне по стадионите, т.е. без пламък и с активация както при коледните разпръскващи хартийки фойерверки, т.е. с дърпане на конец а не с фитил.
За плъховете е ясно. Отрова. Аз пробвах разни, но най-ефективна ми се стори една руска, която продават в Баухауса. След нея е марката Брос. Ползвайте комбинирано и гранули и гелчета. По възможност оставяйте умрелите плъхове на място. Отровата си има мумифициращи свойства. Защо да ги оставяте? Ами плъховете имали обществена организация почти като хората. Т.е. първо пращали разузнавач в дадена територия. Ако оня не се върне отива втори разузнавач и вижда умрелия плъх и съответно пълчищата си правели извода.
Аз имам на село много удачно проектирани циментови тераси. Ноо, лятно време топлата тераса е рай за змиите.
Отначало убивах като ми попаднеше змия. Но после реших, че селяните са прави, че ако змията е смок е по-добре да не я убивам. И наистина, изведнъж забелязах, че в т.нар. пещник (лятна кухня) под едната тераса отровата за плъхове и мишки си стои. Т.е. някой си трепе гризачите вместо мен. Естествено, се досетих кой е и само внимавам когато си вадя разните чадъри и други летни пособия от пещника за да не се плашим със змията взаимно. То като подрънкаш малко докато вадиш навън я котлона, я вентилаторите и тя, гледам я веднъж как чинно си излезе от пещника и по стъпалата хооп се изниза в тревата. Хубаво е да разказвате, че имате змии на селяните. Да си знаят. За всеки случай, така да се каже. Информирай съседа за да ти е непокътнат имота ми е поговорката за случая.
Сега за тревата. Относно змиите е ясно. Когато влизате из тревата - само с високи боти и с пръчка напред да почуквате по земята пред вас. Така ще има мир и разбирателство и няма да имате никакъв проблем. А за да не ви нападат плевелите е най-добре като мен - давате на някой съсед да засее градината ви с детелина. Или си я засявате вие. Детелината хем облагородява почвата, хем е красиво да си правите плаж из нея и хем е многогодишна и не иска нищо като грижи.
Ако искате да сте коректни към майката Природа и да се радвате на красива зеленина около вас - НИКАКВИ ПРОДУКТИ НА МРЪСНИЦИТЕ ОТ МОНСАНТО!!! Знаете ли как изглежда трева, третирана с отровния и за човека раундъп? Грозно пожълтяло и изгоряло все едно след пожар. Ако такива апокалиптични гледки са ви по вкуса - тровете се.
Ами аз други 'войни' с настъпващата Природа не съм водил. Както виждате, не е чак тоолкова сложно съжителството на човека с Природата на село. И ако искате вярвайте нямам мишки и плъхове и в къщата ми като легна е гробовна тишина. Даже муха, бръмчаща отвън през прозореца се чува. Аз имам антикомарни мрежи на прозореца и чувам аз на обяд като полегнах муха и се чудя как е влязла. А то, гледам, тя отвън на мрежата. Една само муха и се чува ясно все едно че е вътре.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща