Проста но ефективна защита

Всички вече знаят за датчиците за движение, основани на инфрачервени вълни или както им казват ПИР-сензори. Повечето интересуващи се по темата знаят, че тези сензори често грешат. Било от преминала котка, било от отразен слънчев лъч или просто движение на клони от вятъра.
А на село къщата е празна. Както вече съм писал, аработва алармата, основана на ПИР-датчици. Свирва сирена. Досажда на комшиите и нищо не върши, защото крадците знаят че ви няма. Т.е. нищо.
zap zatvorenaЕто сега една от моите прости системи, които няма как да сгрешат. И най-вече действат сигурно и ако поискате даже и отбранително.
По разните он-лайн магазини за дребни пошибалки (аз така казвам на хилядите 'уреди' с никому ненужни и измислени функции) се продават и китайски електронни запалки. Казват им и ветрозащитени.
По-модерните от тях имат и USB-порт за зареждане на акумулаторче, а не са само на батерийка. Това за нас е важно.
Принципът им на действие е като на запалката на автомобила. Т.е. токът загрява една спиралка от реотан до червено и това е. Няма огън, което за нас е още по-важно.
На снимката в ляво се вижда как изглежда една такава запалка, която аз съм купувал от Илиенци за 10 лева. zap otvorenaМисля, че отдоло в ляво се вижда и куплунгчето за дозареждане на акумулаторчето и от компютър.
На следващата снимка съм показал как изглежда запалката в работещ вид. Т.е. загряла спиралка в червено. Обърнете внимание на принципа и на включване и изключване. Просто са го измислили. Едно лостче влиза в улейчето си в капачката. Когато отворите капачката, тя, чрез улейчето си дръпва назад лостчето, което включва подгряването на запалката. След една две секунди и запалката е зачервена колкото трябва.
Когато затваряте капачката вие връщате лостчето и изключвате захранването на реотанчето. Но китайците даже са монтирали и светодиод и таймер. Така че, когато запалката работи, свети светодиод, а след да речем минута таймерът изключва запалката даже и да не сте върнали лостчето. Това също е много важно за нас и по-надоло ще обясня защо.
zap otvorenapiratkaСега за пиратките две думи.
Има различни пиратки. Препоръчвам тези с малко фитилче. Има и по-слабички но има пиратки които трещят май по-силно и от взрив на граната. Такава една пиратка съм показал на следващата снимка в ляво.
Това чудо даже си прави и забележима по сила ударна вълна. Която също може да се използва и ще обясна как.
И така, с обикновена мека тел пристягате леко но стабилно (две навивки) пиратката и я укрепвате към запалката с телта така, че фитилчето леко да влезе между навивките на запалителната спиралка на запалката. Предварително сте отворили запалката и сте върнали ръчно лостчето така че тя да е в изключено състояние, но вече с отворен капак както е на снимката. Така можете да ползвате капака като опорно рамо за укрепване на пиратката стабилно към запалката.
Когато сте готови, с обикновена ламаринена планка или парче от т.нар. скоби на метър (надупчена ламаринена лента) прикрепвате стабилно запалката с пиратката към входната врата или дограма на прозорец да речем на около 10-20 см. височина от пода. Връзвате лостчето на запалката със здрав конец дълъг около 30-40 см. На касата на вратата почти до мястото на затваряне на вратата и на същата височина от пода завивате една кука (от тези които са като дърводелски винт).
Това е.
Когато излизате да си тръгвате, притваряте вратата така че да се промъква само ръката ви и хващате свободния край на конеца и го завързвате за кукичката на касата. След това издърпвате ръката си и затваряте, заключвате и т.н. входната си врата.
Ако някой я отключи или разбие, в момента в който тръгне да отваря вратата ще опъне конеца, който е завързан за касата. Конецът пък, понеже се държи на касата, ще дръпне лостчето на запалката и така ще я включи.
Нататък? След секунда-две, когато нападателят е вече вътре, ще се чуе як гръм от пиратката. Но тъй като тя е вързана с тел, и е над пода, тя ще се пръсне на парченца хартия и няма кой и как да подпали нещо. Ето затова е важно запалката да не дава огън и е важно пиратката да не е от тия, които горят преди да се възпламенят. След минута таймерът на запалката ще я изключи. 
Като се върнете или дойде комшията, можете спокойно да презаредите с нова пиратка и конец.
А ако си идвате и слава Богу не е имало опит за влизане, не забравяйте вие пък да срежете конеца или да го извадите от кукичката на касата  за да обезвредите системата да не ви гръмне на вас. За целта просто като отключите, лееко открехнете вратата така че конецът да не е опънат, но да го виждате и да имате достъп с ножичка до него. Това е. Естествено, че не трябва да се обяснявате на комшиите си какво е това и как действа и т.н. И никой да не вижда с-мата с вързан конец защото никой не е прост. А като няма конец и запалката е в затворено с-е и без пиратка трудно някой ще се досети какво е и за какво е и как действа.
Ако сте параноик и имате добър адвокат можете да сложите системката с пиратката в малко стъклено бурканче. В бурканчето можете да насипете и хлорна вар.
Така досещате ли се вече как системката става яко отбранителна а не само предупредителна? Просто пиратката ще строши и пръсне на парчета стъклото. А хлорната вар, освен че има задушлив мирис, има свойството попадайки на дрехите да ги белязва. Така опиталият да влиза не може да каже че се е порязал сам а пък после е взел и да си капе и дрехите с хлорна вар.
Аз на село имам входна врата, след нея и малко антренце и втора входна врата вече за към стаите. На баш входната само пиратка. Но на вътрешната вече съм сложил и стъкло. Т.е. ясно е, че оня не е бил само отвън и просто е погледнал без да е искал нищо лошо. Щом е сработила вътрешна врата значи вече има взлом и има незаконно проникване. Това за адвоката де.
И пак да повторя всичко е без възможност за грешно сработване. И безопасно за къщата. Би трябвало сами да сте се досетили, че ако се залага и стъкло и т.н. вече системката се монтирва на касата а куката-спусък на вратата. Подобна система може да бъде вързана и под сайванта да речем на мотора на циркуляра. Защото точно него на мен се бяха опитали да крадат. Слава богу бяха само го развили. Но за охрана на двора и сайванта очаквайте отделна тема.

ВНИМАНИЕ! Както се вижда и на снимката, на пиратката си пише да не я държите в ръка! Ако искате да се уверявате колко е ефективна системата ви - стойте поне на два метра настрана и ако сте я сложили в стъклено съдче - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО тествайте в металана дълбока кофа, за да не ви достигнат стъкла. Винаги помнете, че първата ви работа като отключите вртатата с монтираната на нея такава системка е да отрежете конеца за да обезвредите системката.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща