Зазимяването

Вероятно за много посетители на този ми проект напомнянията ми в тази ми публикация ще са досадни. Но се оказва, че човек не винаги успява да съобрази всичко.
Става дума за зазимяването на дома на село, при условие, че няма да ходите там до следващата пролет.
Ясно е, че ще спрете водата от централния кран и ще източите тръбите. Ако нямате малки кранчета за източване отстрани на спирателния кран, просто оставете най-ниския кран (обикновено навън чешмата) отворен и отворете и крановете горе в къщата. Водата сама ще се поизточи. Изобщо, когато спрете водата от централния кран е добре да оставите другите крайни кранове отворени.
Защото студът не прощава. Когато ви няма цяла зима студът постепенно обхваща всичко. Включително и стените.
Аз например бях забравил да източа малкият електрически проточен бойлер. Е, намерих го сцепен пролетта.
Даже съм забравил вътре в къщата една дамаджана половината пълна с вода от селския извор. Пролетта я намерих на парчета на земята. Естествено, че от водата вече нямаше следи. Тя първо замръзнала в дамаджаната и я спукала. После изтекла като се затоплило и накрая се изпарила докато ме няма.
Не забравяйте даже бири в стъклени опаковки.
Относно електричеството.
Противно на лъжливите твърдения на гробаджийската власт, забелязвам че грабливите ерепета все по-често започват да спират за щяло и нещяло електрозахранването в провинцията.
И то вече за все по-дълги периоди от време по селата просто няма ток.
Затова няма особен смисъл да оставяте лампи на 220 волта, заедно с разни датчици за движение пак на 220 волта. Просто 220-те волта на село често ги няма. Разитайте основно на LED-диоди на 12 волта. А акумулаторите на 12 волта подключете на подзаряд вече към електрическата мрежа. Така, когато все пак има ел. захранване, акумулаторите ще живнат. Ползвайте сухи акумулатори за юпиеси а не киселинни за, да речем автомобили. Вместо датчиците за движение на база излъчена топлина (т.нар. PIR-датчици) ползвайте датчици на база микровълни (в модерните автомобили се ползват масово). Те по не грешат и освен това работят и през стъкло (т.е. могат да бъдат поставени отвътре в дома ви и да реагират на приближаване към прозореца). А и най-важното - захранват се с 12 волта пак от акумулатора. Т.е. нещо ще реагира и ще светне и когато няма ток в селото, а това е мнооого важно преимущество.
Не забравяйте преди да заключите да 'нахраните' и плъховете. Насипете отрова и в мазето и на тавана. Аз винаги купувам два вида отрови а не повече но от един тип.
Стигнал съм до извода, че си трябват и гранули отрова, но и гелчетата. Така предпазната мярка е с по-широк обхват.
Ако къщата ви е 'на пълнеж' (без мазе) насипете във всяка стая. По двора и разните плевни не поставяйте отрови.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща