Най-общо за сигурността на село

Всеки селски имот у нас се състои от къща, двор и стопански постройки (плевня, сайвант, свинарник и т.н.). 

Защитата на къщата е едно, на двора друго, а на селскостопанските постройки в двора трето.

Последователно ще споделям опит за всеки от така дефинираните видове защита.

Относно къщата повечето хора си мислят, че като сложат освен бравата и катинара и отвътре някаква аларма и вече всичко е готово.

Не е! Мислете за имота си на село като за имот където няма хора. Живущите наоколо са възрастни и никой няма да хукне да ви наглежда имота ако е сврнала сирената на алармата. Това го знаят и циганите. (Често вече и българи са крадците, даже и самите 'комшии').

Затова трябва охраната на имота като цяло да разчита на собствени сили.

Видеокамерите вече поевтиняха. Никой не знае дали видеокамерата само записва или и по Интернет предава някъде. Сещате се накъде ми е мисълта нали?

Но не техническия момент е най-важния в случая. Най-важния момент е психологическия. Т.е. в селото околните да знаят, че Вашият имот е по-различен.

Разчитайте не на централна аларма. Разчитайте на отделни локални независими едно от друго алармени средства. Например в 'Лидъл' отдавна се продават едни стопери за врата (клинове от метал), които като се натиснат и пищят. Сложете едно такова някаъде пред прага и го покрийте леко с изтривалката. То си е на батерия. Най-много като се върнете да му смените батерията. Но и да няма ток (или някой да е отвил бушона) това пак ще се разпищи като го настъпи някой.

Вътре пак там, където няма начин да не се стъпи, пак под чергата, вече сложете има едни ампули с много миризлива и задушлива течност, която като се счупи, веднага се изпарява и не може да се диша повече. С такива ампули гимназистите отменят контролни в клас. Има ги по куку магазините. Можете да забиете и по-дълъг остър пирон във вратата, така че дългата му част да изскочи навътре и да стърчи. А близо зад вратата здраво и неподвижно закрепете шпрей за самозащита от тези с лютия пипер например. Така че вие като отворите вратата само на 10 см. разстояние да можете лесно да приберете шпрейчето от стойката му, но който не знае като натисне вратата (разбил я е вече успешно) да го пробие чрез пирона. И звукът е добър и газът изскача бясно и ще принуди разбилият да се оттегли.

Надявам се вече сте ми схванали мисълта за отделни независими 'засади'. Но по-важното е да поканите селския клюкар някоя вечер на биричка и да му демонстрирате някои гадости. (Например как с мощна пиратка се взривява бурканче от детско пюре и се разхвърчат стъкла навсякъде). И да му кажете че ей така аз залагам наоколо. Нека той да раздуе на останалите. Нека знаят. В това се крие и психологическия ефект. Да се знае, че 'еба си там не знаеш к'во и от де ще ти гръмне'. 

Аз като направих така пред нашия си селски клюкар и оня така се стресна и вика 'ей, туй кът бомба уа'.

Повече за това как например вместо пищяща сирена към алармата да свържете електричеси управляема запалка, която да взривява въпросните пиратки в бурканчета няма да обяснявам публично. Който иска извършвам услуги срещу заплащане.

Разработил съм и механизъм, който при сигнал от алармата дърпа спусъка на газов пистолет например. Законен. И съм го показал и него на селския клюкар. Как даваш контакт и пищова гръмва. Е, контактът вече може да се даде и чрез СМС ако сте видели през айпи камерата че вече сте на последния 'рубеж на отбрана'.

До тук толкова. Все пак основната идея на този сайт е как да живеем, а не как да се отбраняваме.

 

Проста но ефективна защита

Всички вече знаят за датчиците за движение, основани на инфрачервени вълни или както им казват ПИР-сензори. Повечето интересуващи се по темата знаят, че тези сензори често грешат. Било от преминала котка, било от отразен слънчев лъч или просто движение на клони от вятъра.
А на село къщата е празна. Както вече съм писал, аработва алармата, основана на ПИР-датчици. Свирва сирена. Досажда на комшиите и нищо не върши, защото крадците знаят че ви няма. Т.е. нищо.
zap zatvorenaЕто сега една от моите прости системи, които няма как да сгрешат. И най-вече действат сигурно и ако поискате даже и отбранително.
По разните он-лайн магазини за дребни пошибалки (аз така казвам на хилядите 'уреди' с никому ненужни и измислени функции) се продават и китайски електронни запалки. Казват им и ветрозащитени.
По-модерните от тях имат и USB-порт за зареждане на акумулаторче, а не са само на батерийка. Това за нас е важно.
Принципът им на действие е като на запалката на автомобила. Т.е. токът загрява една спиралка от реотан до червено и това е. Няма огън, което за нас е още по-важно.
На снимката в ляво се вижда как изглежда една такава запалка, която аз съм купувал от Илиенци за 10 лева. zap otvorenaМисля, че отдоло в ляво се вижда и куплунгчето за дозареждане на акумулаторчето и от компютър.
На следващата снимка съм показал как изглежда запалката в работещ вид. Т.е. загряла спиралка в червено. Обърнете внимание на принципа и на включване и изключване. Просто са го измислили. Едно лостче влиза в улейчето си в капачката. Когато отворите капачката, тя, чрез улейчето си дръпва назад лостчето, което включва подгряването на запалката. След една две секунди и запалката е зачервена колкото трябва.
Когато затваряте капачката вие връщате лостчето и изключвате захранването на реотанчето. Но китайците даже са монтирали и светодиод и таймер. Така че, когато запалката работи, свети светодиод, а след да речем минута таймерът изключва запалката даже и да не сте върнали лостчето. Това също е много важно за нас и по-надоло ще обясня защо.
zap otvorenapiratkaСега за пиратките две думи.
Има различни пиратки. Препоръчвам тези с малко фитилче. Има и по-слабички но има пиратки които трещят май по-силно и от взрив на граната. Такава една пиратка съм показал на следващата снимка в ляво.
Това чудо даже си прави и забележима по сила ударна вълна. Която също може да се използва и ще обясна как.
И така, с обикновена мека тел пристягате леко но стабилно (две навивки) пиратката и я укрепвате към запалката с телта така, че фитилчето леко да влезе между навивките на запалителната спиралка на запалката. Предварително сте отворили запалката и сте върнали ръчно лостчето така че тя да е в изключено състояние, но вече с отворен капак както е на снимката. Така можете да ползвате капака като опорно рамо за укрепване на пиратката стабилно към запалката.
Когато сте готови, с обикновена ламаринена планка или парче от т.нар. скоби на метър (надупчена ламаринена лента) прикрепвате стабилно запалката с пиратката към входната врата или дограма на прозорец да речем на около 10-20 см. височина от пода. Връзвате лостчето на запалката със здрав конец дълъг около 30-40 см. На касата на вратата почти до мястото на затваряне на вратата и на същата височина от пода завивате една кука (от тези които са като дърводелски винт).
Това е.
Когато излизате да си тръгвате, притваряте вратата така че да се промъква само ръката ви и хващате свободния край на конеца и го завързвате за кукичката на касата. След това издърпвате ръката си и затваряте, заключвате и т.н. входната си врата.
Ако някой я отключи или разбие, в момента в който тръгне да отваря вратата ще опъне конеца, който е завързан за касата. Конецът пък, понеже се държи на касата, ще дръпне лостчето на запалката и така ще я включи.
Нататък? След секунда-две, когато нападателят е вече вътре, ще се чуе як гръм от пиратката. Но тъй като тя е вързана с тел, и е над пода, тя ще се пръсне на парченца хартия и няма кой и как да подпали нещо. Ето затова е важно запалката да не дава огън и е важно пиратката да не е от тия, които горят преди да се възпламенят. След минута таймерът на запалката ще я изключи. 
Като се върнете или дойде комшията, можете спокойно да презаредите с нова пиратка и конец.
А ако си идвате и слава Богу не е имало опит за влизане, не забравяйте вие пък да срежете конеца или да го извадите от кукичката на касата  за да обезвредите системата да не ви гръмне на вас. За целта просто като отключите, лееко открехнете вратата така че конецът да не е опънат, но да го виждате и да имате достъп с ножичка до него. Това е. Естествено, че не трябва да се обяснявате на комшиите си какво е това и как действа и т.н. И никой да не вижда с-мата с вързан конец защото никой не е прост. А като няма конец и запалката е в затворено с-е и без пиратка трудно някой ще се досети какво е и за какво е и как действа.
Ако сте параноик и имате добър адвокат можете да сложите системката с пиратката в малко стъклено бурканче. В бурканчето можете да насипете и хлорна вар.
Така досещате ли се вече как системката става яко отбранителна а не само предупредителна? Просто пиратката ще строши и пръсне на парчета стъклото. А хлорната вар, освен че има задушлив мирис, има свойството попадайки на дрехите да ги белязва. Така опиталият да влиза не може да каже че се е порязал сам а пък после е взел и да си капе и дрехите с хлорна вар.
Аз на село имам входна врата, след нея и малко антренце и втора входна врата вече за към стаите. На баш входната само пиратка. Но на вътрешната вече съм сложил и стъкло. Т.е. ясно е, че оня не е бил само отвън и просто е погледнал без да е искал нищо лошо. Щом е сработила вътрешна врата значи вече има взлом и има незаконно проникване. Това за адвоката де.
И пак да повторя всичко е без възможност за грешно сработване. И безопасно за къщата. Би трябвало сами да сте се досетили, че ако се залага и стъкло и т.н. вече системката се монтирва на касата а куката-спусък на вратата. Подобна система може да бъде вързана и под сайванта да речем на мотора на циркуляра. Защото точно него на мен се бяха опитали да крадат. Слава богу бяха само го развили. Но за охрана на двора и сайванта очаквайте отделна тема.

ВНИМАНИЕ! Както се вижда и на снимката, на пиратката си пише да не я държите в ръка! Ако искате да се уверявате колко е ефективна системата ви - стойте поне на два метра настрана и ако сте я сложили в стъклено съдче - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО тествайте в металана дълбока кофа, за да не ви достигнат стъкла. Винаги помнете, че първата ви работа като отключите вртатата с монтираната на нея такава системка е да отрежете конеца за да обезвредите системката.

Природата празно не търпи

Когато никой не ползва даден селски имот постоянно, Природата настъпва неотменно. Ако не копаете или оерете градината настъпват бурените. Ако не обитавате постоянно къщата настъпват плъховете и по-едрите гризачи и други животни.
Моето село е все още голямо (по-голямо да речем от град Мелник). И въпреки всичко, късно вечер вече край село се чува воят на чакалите. Ясно е, че когато селото замре те ще влязат и вътре. Така, както вече вътре из село са срещали лисици. Мой приятел, ловджия в селото ми разказа, как една баба го викнала да застреля някаква лисица. И, разправя ми той, гледам я стоии си на сайванта и гледа. На думите на бабата хич не реагирала. Но когато вдигнах пушката казва ми моят приятел, лисицата изведнъж хукнала. Т.е. ясно е, че това е вече гърмяна лисица.
Аз специално на два пъти водих война да изгоня някакви белки и една кокарджа. Белката е много красиво иначе животно, ама пусто много топурка като се настани и не може да се спи. И ме глееда нахално в мазето ми и не бяга. Гръмнах пиратка и после пуснах димка и затворих мазето. Това я изгони. Затова, първо си купете и си оставете на село един челник (фенерче с ластик за закрепване на главата). Така хем си светите хем ръцете ви са свободни за война с нашественика. После се запасете с пиратки и димки, но димки от тези за хвърляне по стадионите, т.е. без пламък и с активация както при коледните разпръскващи хартийки фойерверки, т.е. с дърпане на конец а не с фитил.
За плъховете е ясно. Отрова. Аз пробвах разни, но най-ефективна ми се стори една руска, която продават в Баухауса. След нея е марката Брос. Ползвайте комбинирано и гранули и гелчета. По възможност оставяйте умрелите плъхове на място. Отровата си има мумифициращи свойства. Защо да ги оставяте? Ами плъховете имали обществена организация почти като хората. Т.е. първо пращали разузнавач в дадена територия. Ако оня не се върне отива втори разузнавач и вижда умрелия плъх и съответно пълчищата си правели извода.
Аз имам на село много удачно проектирани циментови тераси. Ноо, лятно време топлата тераса е рай за змиите.
Отначало убивах като ми попаднеше змия. Но после реших, че селяните са прави, че ако змията е смок е по-добре да не я убивам. И наистина, изведнъж забелязах, че в т.нар. пещник (лятна кухня) под едната тераса отровата за плъхове и мишки си стои. Т.е. някой си трепе гризачите вместо мен. Естествено, се досетих кой е и само внимавам когато си вадя разните чадъри и други летни пособия от пещника за да не се плашим със змията взаимно. То като подрънкаш малко докато вадиш навън я котлона, я вентилаторите и тя, гледам я веднъж как чинно си излезе от пещника и по стъпалата хооп се изниза в тревата. Хубаво е да разказвате, че имате змии на селяните. Да си знаят. За всеки случай, така да се каже. Информирай съседа за да ти е непокътнат имота ми е поговорката за случая.
Сега за тревата. Относно змиите е ясно. Когато влизате из тревата - само с високи боти и с пръчка напред да почуквате по земята пред вас. Така ще има мир и разбирателство и няма да имате никакъв проблем. А за да не ви нападат плевелите е най-добре като мен - давате на някой съсед да засее градината ви с детелина. Или си я засявате вие. Детелината хем облагородява почвата, хем е красиво да си правите плаж из нея и хем е многогодишна и не иска нищо като грижи.
Ако искате да сте коректни към майката Природа и да се радвате на красива зеленина около вас - НИКАКВИ ПРОДУКТИ НА МРЪСНИЦИТЕ ОТ МОНСАНТО!!! Знаете ли как изглежда трева, третирана с отровния и за човека раундъп? Грозно пожълтяло и изгоряло все едно след пожар. Ако такива апокалиптични гледки са ви по вкуса - тровете се.
Ами аз други 'войни' с настъпващата Природа не съм водил. Както виждате, не е чак тоолкова сложно съжителството на човека с Природата на село. И ако искате вярвайте нямам мишки и плъхове и в къщата ми като легна е гробовна тишина. Даже муха, бръмчаща отвън през прозореца се чува. Аз имам антикомарни мрежи на прозореца и чувам аз на обяд като полегнах муха и се чудя как е влязла. А то, гледам, тя отвън на мрежата. Една само муха и се чува ясно все едно че е вътре.

Зазимяването

Вероятно за много посетители на този ми проект напомнянията ми в тази ми публикация ще са досадни. Но се оказва, че човек не винаги успява да съобрази всичко.
Става дума за зазимяването на дома на село, при условие, че няма да ходите там до следващата пролет.
Ясно е, че ще спрете водата от централния кран и ще източите тръбите. Ако нямате малки кранчета за източване отстрани на спирателния кран, просто оставете най-ниския кран (обикновено навън чешмата) отворен и отворете и крановете горе в къщата. Водата сама ще се поизточи. Изобщо, когато спрете водата от централния кран е добре да оставите другите крайни кранове отворени.
Защото студът не прощава. Когато ви няма цяла зима студът постепенно обхваща всичко. Включително и стените.
Аз например бях забравил да източа малкият електрически проточен бойлер. Е, намерих го сцепен пролетта.
Даже съм забравил вътре в къщата една дамаджана половината пълна с вода от селския извор. Пролетта я намерих на парчета на земята. Естествено, че от водата вече нямаше следи. Тя първо замръзнала в дамаджаната и я спукала. После изтекла като се затоплило и накрая се изпарила докато ме няма.
Не забравяйте даже бири в стъклени опаковки.
Относно електричеството.
Противно на лъжливите твърдения на гробаджийската власт, забелязвам че грабливите ерепета все по-често започват да спират за щяло и нещяло електрозахранването в провинцията.
И то вече за все по-дълги периоди от време по селата просто няма ток.
Затова няма особен смисъл да оставяте лампи на 220 волта, заедно с разни датчици за движение пак на 220 волта. Просто 220-те волта на село често ги няма. Разитайте основно на LED-диоди на 12 волта. А акумулаторите на 12 волта подключете на подзаряд вече към електрическата мрежа. Така, когато все пак има ел. захранване, акумулаторите ще живнат. Ползвайте сухи акумулатори за юпиеси а не киселинни за, да речем автомобили. Вместо датчиците за движение на база излъчена топлина (т.нар. PIR-датчици) ползвайте датчици на база микровълни (в модерните автомобили се ползват масово). Те по не грешат и освен това работят и през стъкло (т.е. могат да бъдат поставени отвътре в дома ви и да реагират на приближаване към прозореца). А и най-важното - захранват се с 12 волта пак от акумулатора. Т.е. нещо ще реагира и ще светне и когато няма ток в селото, а това е мнооого важно преимущество.
Не забравяйте преди да заключите да 'нахраните' и плъховете. Насипете отрова и в мазето и на тавана. Аз винаги купувам два вида отрови а не повече но от един тип.
Стигнал съм до извода, че си трябват и гранули отрова, но и гелчетата. Така предпазната мярка е с по-широк обхват.
Ако къщата ви е 'на пълнеж' (без мазе) насипете във всяка стая. По двора и разните плевни не поставяйте отрови.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща