Топла вода за:

liatna banyaСъвременният човек мисли за топлата вода като за нещо течащо от крана обозначен с червено. И като някаква там линия в общата му сметка за парното, ако е на парно.
Но когато сте сред Вашият Рай, топла вода трябва за 4 вече случая. 1. Банята. 2. Кухнята. 3. Водните процедури. 4. Басейна.
Затова всеки случай по отделно.
В банята Ви съветвам да си монтирате както мен 3 вида източника на топла вода:
Стандартният 'селски' бойлер на дърва.
Освен че дава много и колкото поискате гореща вода, това е и най-евтиният източник като за село. Плюс че докато загреее бойлерът банята Ви става направо на сауна. (Е, ако не е мнооогоооо голяма по квадратура, но едва ли говорим за такива случаи).
Само че човек се прибира на село от пътуване. И понякога се налага почти веднага да ползва и топла вода. Няма време за дърва, разпалки, чакане да загрее. Тогава? За такива случаи е добре да имате и от т.нар. проточни бойлери.
Т.е. решение 2: Ако нямате или ви се струват твърде скъпи, аз такова чудо съм си направил от две стандартни ютии. (ето тук съм описал какво съм сътворил http://distiller.from-bulgaria.eu/index.php?option=com_content&task=view&id=14&Itemid=1 )
Т.е. пристигате, включвате и имате топла вода. Макар и не със съвсем удовлетворителен дебит.
Ако търсите съвсем икономично решение за топла вода, тогава идваме и до слънчевите бойлери и изобщо енергията от слънцето. Но за тези решения очаквайте отделни статии.
Сега да завърша, че все пак в банята е добре да закарате и старият електрически бойлер от София.
Аз така съм и направил. Т.е. селския бойлер на дърва е за когато вече имате време и сте се разположили и търсите удоволствията. Проточният е за набързо. А старият електрически, макар и стар, си е все пак бойлер, който дава топла вода, макар и след около половин час, но пък вече в нормални количества.
Отделно аз старият ни селски бойлер на дърва съм го монтирал навън. Нищо че се проби. Заварих го и си ми върши работа. Под него чрез стара тава за печене съм направил скара на която може да се пали ако потрябва още енергия огън. Самият стар бойлер съм боядисал в черно. Така си имам топла вода и лятна баня поне за края на юни, юли и август. Без други добавки и технологии. На снимката, макар и с телефона ми мисля че се вижда лятната ми баня на село със стария селски бойлер боядисан в черно (отзад зад параван). Снимката е стара. Сега вече параванът ми е от тръстика за да е по натюр. А и съм добавил и други иновации.
Напомням защо е всичко това. Просто си е друго да си се къпеш навън.
Усещането че си сред Природата винаги дава настроение.
Ами толкова за увод. Смятам да споделя и опита си и с параболичните огледала (истинските соларни инсталации) и с някои изцяло мои си иновации.
Но нека да е интересно. Очаквайте!

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща