Най-важното за СПА-центъра - помпите

Хубаво нещо на село са водните процедури, но за да имате и чиста и топла вода при енергийна ефективност и удобство  си трябват помпи. Помпи трябват и за по-бързо изпразване на големите обеми вода. В крайна сметка е глупаво да изпуснете просто басейна си накрая на сезона да ливне водата на порой нанякъде. Много по-полезно е да изпразвате басейна с помпа и да разпръснете водата поливайки равномерно градината си.
Помпа трябва и за филтрите. Обикновено помпата, която се предлага с надувните басейни за филтриране на водата е слаба и даже бих казал просто не вършеща никаква работа.
Ако искате водата в басейна или джакузито да се стопля по-бързо и по-добре си трябва колектор на слънчева енергия иии... помпа, която да 'върти' водата от басейна/джакузито през мястото на нагряване (слънчевия колектор). Аз вече съм показал как съм си направил слънчев колектор, затоплящ водата в басейна ми като съм навил черен градински маркуч вътре в един стъклопакет от стар по-голям прозорец с дървена дограма. За джакузито вече се бях сетил за по-евтин и по-лесно направящ се слънчев колектор на база черен надуваем матрак (също съм показал снимки в статията си за топлата вода).
Сега за помпите, които трябва да завъртат водата да минава постоянно през колектора на слънчева енергия.
pump-washing-machine-ariston-merloni-40wНе купувайте градински помпи. Те много бръмчат и харчат и ток и са за голям дебит. Аз съм си закупил само един хидрофор втора употреба, който ползвам само за изпразване на басейна, за да дава налягане на дъждовалната ми система за поливане на градината от басейна.
За въртене на водата ползвам иначе пак масово произвеждани помпи, защото масово произвежданото е по-евтино, но вече ползвам помпи от съдомиялни машини. Защо не бива да се подвеждате и да купувате помпа от пералня (те изглеждат като тази в ляво). Помпата от перална машина са по-слаби и работят само ако са във вертикално положение. Фонтанните помпи са много по-скъпи а и слаби за целта.pump-dishwashing-machine-ariston
Остават помпите от съдомиялни машини (как изглежда такава помпа се вижда на снимката в дясно). Те са по-мощни, защото трябва да създават силни струйки вода за отмиване на нечистотиите от чиниите. А иначе са пак безшумни, защото са пак за ползване у дома а не в градината.
Само имайте предвид, че тези помпи не са смукателни а са циркулационни. И да кажа изрично: може да ви звучи смешно но мой клиент, на който направих системка да му върти дъждовна вода през хладника му за казана му за ракийка като ми изтърси въпроса ама вътре ли да потопя помпата щях да падна. ТЕЗИ ПОМПИ СА ЗА МОНТАЖ НА СУХООО!!! Монтирайте помпата отвън до басейна/джакузито и то така, че водата от басейна/джакузито сама да се излива в помпата. Басейните си имат отстрани отвор за източване. Сложете му на този отвор един кран и на крана свържете помпата. Когато не ползвате помпата дръжте крана затворен. Входът на водата в помпата трябва да е от към оста на мотора а изхода е откъм вертикалата на охлюва и (перпендикулярно на входа).
От изхода маркуча отива във входа на слънчевия колектор и от там, от изхода на колектора с друг маркуч се връща обратно просто изливайки се в басейна/джакузито. Даже аз съм повдигнал малко връщащия маркуч за да поплисква и ромони леко вливащата се вода. Така хем окончателно се заглушава шума на помпата хем като си отстрани на басейна чуваш все едно поточе ромони.
timerМожете да включите помпата и през един таймер. Има такива които са от единия край щепсел а от другия управляем контакт. Включвате помпата в контакта на таймера, нагласяте таймера да включва през са речем 30 минути за лятото и да включва да речем за 15 минути работа циклично. Така ще е сигурно, че помпата ще извърта само топлата вода от колектора и ще дава възможност на новопостъпилата вода пак да се затопли.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща