Фонтанът край вас

На село, сред зеленината и тишината е хубаво да има около вас и фонтан.
Доказано е, че фонтанът действа релаксиращо. Шумът на водата действа успокояващо на всеки човек.
Фонтанът създава лятно време около себе си благоприятен микроклимат. И най-важното: овлажнява около себе си въздуха.
vodno 2018 1Аз, понеже си имам и басейн и джакузи не ми е проблем да им топна една фонтанна помпа и да си имам фонтан. Но въпреки всичко, съм си сложил и фонтанче и то точно край масата си. Точно заради съзерцанието и овлажняващия ефект.
Не струват вече кой знае колко малките фонтанни помпи.
А пък по разните втори употреби са и почти без пари.
Има и схеми за фонтани даже и без помпи въобще. Например така работят фонтаните в знаменития петерхофски летен дворец на цар Петър.
Но най-простото си е една по-широчка керамична кашпа (зелената на снимката в ляво) и една малка фонтанна помпичка в нея. За да не изхвърля водата навън, вижте как аз съм го направил малкото си фонтанче. Просто потапяте цялата помпичка във водата. Тогава (без тръбичка над водата), помпичката просто ви прави един малък чист воден стълб около себе си, който шуми достатъчно, без да изплисква навън нищо.
Всичко това е добре. Но вечер в божествената тишина е досаден вече шумът на водата от фонтана.
Тогава аз изключвам фонтана и включвам да работи само т.нар. воден стълб.
Какво е това?
Има го по разни префърцунени офиси и струва луди пари.
Но можете да си го направите сами и за почти без пари.
Аз специално съм си взел една по-широка и по-висока епруветка. (Стъкленото до фонтанчето на снимката в ляво). Пробил съм я от долу почти на дъното и в отвора съм заработил (залепил) маркуче, по което от помпичка за въздух за аквариум подавам вътре въздух.
Бълбукащите мехури въздух във вечерната тишина вече не досаждат а само нежно ромонят.2018 05 vecher
За да не чувам помпичката за въздух, аз съм пуснал дълго прозрачно маркуче за аквариумен въздух и помпичката е вътре в къщата.
Така ефектът е поразителен.
zagotovka bojurНа снимката в дясно се вижда и как съм аранжирал водния си стълб между световодни влакна. Така вечер вече е и приказно.
Знам че у нас ще е все по-трудно да се намират епруветки, колби и какво ли не от науката. Просто защото отдавна у нас вече няма наука.
Затова идея от мен: можете спокойно към малко чайниче да залепите стъклена тръба. Въздухът ще подавате откъм чучура на чайничето и готово.
Ако не ви се занимава а ви се иска - няма проблем - ще ви го направя евтино.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща