И водата не е до колене

Откак престъпните обръчи на ДпС изсякоха горите ни, не ни чакат добри времена и с водните ни ресурси. А от друга страна и алчните монополи от типа на 'Софийска вода' и те искат да си лапкат.
warelaЗатова, нищо, че на селото ми все още има изворна чешма и тя все още не е пресъхнала, реших, че е време да се замисля и за студената вода.
Решенията всъщност са две. Или да търсите подземна вода и да правите кладенец или палиативното решение със събирането на снежната и дъждовна вода.
Засега реших да започна с по-лесното и по-сигурно. Събирането на дъждовната вода. Технически нищо сложно и отдавна Интернет е пълен с описания как да се направи. Можете да си играете и да правите виртуозни тенекеджийски изпълнения, а можете и съвсем простичко както съм направил аз.wareli
Важните моменти са два: Първо да не забравяте, че макар и идваща от улука, дъждовната вода също влачи и листа и перушини и парченца керемиди дори. Затова е хубаво преди да я насочите към съда за водосъбиране, да предвидите място за 'филтър'. Както се вижда от снимките, аз съм пробил отстрани една по-голяма туба от минерална вода и в този отвор съм нанизал 'сифона' си към улука. Отдоло устата на тубата съм свързал към една по-широка ПВЦ-тръба за насочване към варела. Вътре преди устата има едно по-широчко ситце от неръждавейка за да удържа примесите. Тръбата в долния и край стъпва и на дъното на варела, но съм я укрепил и в горния край на варела с малко епоксидна смола отвън. (Бялото на снимката на ръба на варела). Просто не трябва да се забравя, че има и бури. Нищо, че аз съм монтирал водосъбирането от заветната страна на къщата си. Точно и заради бурите всичко трябва да е леко и обтекаемо, но и стабилно хванато. Епоксидната смола тип 'течна стомана' върши идеална работа за целта.
Вторият момент е скачането на повече варели един към друг. Лесно е да се сетите, но все пак да напомня за принципа на скачените съдове. Както се вижда на втората ми снимка втория варел е малко по-нисък от първия. Нататък мисля да добавя още варели, но засега ме мързи да ги мия. На дъното на варела се вижда, че е поставен водопроводен кран 3/4 за черпене на водата. Варелите обикновено са 200 литра, така че 5 варела са вече един тон вода. И то дъждовна, сиреч неподлагана на химии от разните ВиК. A за да не зеленясва от слънцето, накрая съм покрил варелите. Аз съм разработил свой си биоактивен филтър за вода и алкохол, който съм описал в сайта си за здраве и билки. Хубаво е ако дъждовната вода ще се ползва за готвене или пиене да мине и през активен филтър, защото не се знае дали 'братята' американци не са довели дъжда чрез пръскане с бариеви съединения.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща