Защо Йога?

Индийците са мързеливи по принцип. Дано някой не се обиди. Но, времето след 55 не е за 'рали кенънбол' както беше заглавието на една американска комедия, Т.е. не е за 'ралито на бързаците' както беше българския превод на комедията.
Точно като контра на 'бързаците', индийците, чрез Ганди успяха и революция да сътворят без да се напъват много.
Затова си струва все пак да се знае какво съветват индийците. Не казвам че са панацея.
Техният живот наистина е някакъв не даже трети път а не знам даже кой си енти път, но е ясно, че това е друг път на човешкото мислене и развитие.
Аз не смятам индийския начин на живот за върха. Но определено има какво да се научи от тяхното йогистко мислене. Затова аз от цялото учение на Хата Йога (защото има и други още по-изчанчени учения на Йога-движението), избрах само няколко асани (пози).
Ще обясня защо. Защото аз с Йога започнах да се занимавам още докато учех в математическата гимназия. Правех тогава даже лотус в елевация (класическата картинка на на индийски йоги). Но един ден в час по физическо, съучениците ми паак поискаха да им покажа нещо. И аз, понеже аз им се бях похвалил какво мога, реших да покажа онази асана (поза), при която краката са кръстосани зад врата, ти си по гръб огъзен, а ръцете са прекарани между краката навън. Е, направих аз позата, но ония ми ти соц памучни черни шорти не издържаха и се сцепиха. И... ми лъсна задника. Всички се кикотят. А даскалката по физическо (жена беше) все пак спокойно само отбеляза: колко пъти съм казвала на момчетата да носят бандаж под шортите.
Ами от тогава си избрах няколко по-безопасни асани и тях ще споделя тук.
И така първа асана (поза) врабче.
Лягате по гръб, свивате колената до брадичката чак и ги прихващате с ръце. Започвате така да се търкаляте по гръбнака си. Т.е. все едно люлка. Наbow-asanaпълно безопасно и мнооого полезно упражнение. Защото масажира гръбнака.
Втора асана.
Контра на първата.
Лягате по корем след първата поза.
Хващате си с ръцете краката за глезените.
И започвате колкото можете да се люлеете на корема си. Става най-ефективно като се комбинира и с дишането. Вдишваш и се опъваш назад за да има как да се напълнят дробовете и издишваш и се отпускаш напред.
Това е. Масажира вътрешните органи.
 Трета асана.janushirasana-and-paschimottanasana-520x245
 Контра на предходната сядате изпъвате напред краката и се хващате с ръце за ходилата ПРИ ИЗПЪНАТИ КРАКА! Ако не можете опитвайте докато успеете. После при хванати с въце ходила навеждате главата напред към колената колкото можете повече.
 Четвърта поза.
 Сядате на свитите си назад крака с изпънати глезени. (както са сядали жените).
 hatha-yoga-poza-glava-kravaОпитвате се да си хванете двете ръце отзад на гърба като едната е вдигната нагоре над главата а другата е отзад отдоло по гръбнака. Ако не можете (щерка ми например не може за съжаление, а аз все още мога), опитвайте докато успеете.
 Сменяйте ръцете. Т.е. първо дясната отгоре и отзад, а после лявата. Трябва да успеете. Като успеете да си ги хванете длан с длан, вече опъвайте лакета на горната ръка назад. После се опитвайте при хванати така ръце леко да се завъртате наляво и после надясно. Сами ще усетите какъв масаж е това за прешлените.
Пета асана.
 Вече от по-висшия пилотаж на индийците. Но пък наистина е много полезна асана. Действа комплексно на вътрешните органи. А и изравнява енергиите (чакрите).pylno-rykovodstvo-po-joga-s-iliustracii-oshte-snimki-na-tazi-kniga
 Подвивате единия си крак под дупето и сядате на него. Другият крак го слагате така, че да стъпи ходилото му  пред коляното на вече подвития.
 Прокарвате ръката на възседналия крак (ако сте седнали на подвития десен крак значи дясната ръка) през отвора на сгънатото коляно на крака койте е стъпил с ходило отпред и хващате с ръка глезена му. Извивате се в обратна посока на възседнатия крак (ако сте седнали на десния значи с дясна ръка хващате глезена на левия крак а се извивате наляво).
 Задържате поне 15 секунди
 После сменяте краката и ръцете.
 Ами този комплекс аз правя и ви препоръчвам и на вас да правите.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща