Една лесна и полезна процедура - душ на Шарко

dusn-sharkoЖан Мартен Шарко е френски лекар но и учен-невролог. 55sharko1Негова е идеята да масажира тялото чрез струя ситно разбита почти до мъгла вода, но под силно налягане, с което всъщност се постига и ударния, масажиращ ефект.
Затова, аз веднага се сетих за водоструйката.
Тя има различни накрайници на пистолета. Има и такъв, който точно ни трябва - прави водата на 'метла'. 
Освен това модерната водоструйка има и съдче за добавяне на перилен препарат когато с нея си перете килима да речем. А ние, в това съдче слагаме етеричните си масла или флорални води. Така смесвайки водата с билката водоструйката ще ни масажира, 'втривайки' и билкови субстанции.
Водоструйката се свързва не с водопровода, а през хидрофора. 55sharko2Така можете вече да получавате и т.нар. контрастен душ, сменяйки съда, от който черпи хидрофора. Аз например пускам водоструйката ту с вода от басейна, ту с вода от котел, поставен на триножника над огън, т.е. с топла вода.
Душът на Шарко е много полезен не само против целулит или за общо тонизиране, но и срещу ревматизъм, мускулни болки и ред още проблеми със здравето.
55sharko3На снимките се вижда моята водоструйка и как аз съм и закачил пистолета за старата ни дворна портичка. Пистолетът съм закачил така, че да бие около кръста ми. А аз движейки се по към пистолета или по-далеч от него си осигурявам по-силен или по-слаб удар на струята. А прикляквайки и изправяйки се си осигурявам масаж на почти цялото тяло сам. В следващи публикации мога да опиша и какво да се добавя към водата на водоструйката, както и личен опит относно кога и колко да се прави процедурата.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща