СПА

Според някои, придобилото популярност съкращение СПА произхожда от «sanitas per aquam», което буквално от латински означава оздравяване чрез вода. Според други СПА идва от името на белгийско градче. В крайна сметка няма значение произхода на съкращението. Зад него всички у нас вече разбират нещо за релакс, което задължително включва и процедури във водна среда.
Аз съм посещавал много и СПА салони и фитнес-центрове.
Убеден съм че на нашата възраст не ни трябват ни дъмбели, ни велоергометри даже. Но виж водни процедури съм убеден че вършат работа.
Затова аз на село всяка пролет вадя от плевнята един надувен китайски басейн с диаметър три метра и височина 80 см и го пълня, а всяка есен го изпразвам и прибирам за следващия сезон. Това са четири тона вода и за да не се напъвам в тази си дейност съм пуснал маркучи. Тревата отдавна ги е покрила и тях и не се виждат вече. Един маркуч отива от водопровода до басейна за пълнене. Един отива от басейна през хидрофорна помпа до соларен отоплител и се връща обратно до басейна. И един тръгва от басейна към най-отдалеченото кътче на градината ми и служи само наесен за изпразване. Както казах пълненето е от водопровода а останалите дейности ги върши хидрофорната помпа. Повече за системите ми около басейна в отделни материали.
bestwayПак всяка пролет пак от плевнята вадя и едно надуваемо джакузи с диаметър два метра и височина 60 см (един тон вода поема).
Него го разполагам на една от бетонните тераси на къщата. За да се и огрява повече. Все пак в басейна човек плува, т.е. движи се. А в джакузито лежи неподвижен и се отпуска и затова водата там трябва да е поне с 7-8 градуса над тази в басейна.
А понеже април и октомври все пак няма как водата сама да се загрее от слънцето до такива температури, за джакузито си ползвам и един голям казан. Една друга помпа изпомпва вода от джакузито в казана когато е по-хладно. Заварявам водата в казана с дърва и после я връщам в джакузито преди да вляза в него.
И понеже както всичко западно в последно време и джакузито е просто пошибалка само по себе си, аз съм го подобрил. djakuzi 2016
Какво имам предвид. За 1000 лева разните му практикери и т.н. ти продават надувно джакузи което е пълен боклук. Малък надувен басейн само че снабден с един компресор и един 2 кВт ел нагревател.
И компресорът надува един кръг по дъното в края на джакузито, който кръг е с дупки от които хвърчат мехурчетата въздух. Надявам се вече ви е ясно защо всички снимки на радостни младеж и девойка в такова джакузи са седнали покрай стената му отвътре. Просто ако не си седнал а легнал няма да усетиш хептен нищо от мехурчетата. А пък който ми каже че ще загрее един тон вода с 2 КВТ нагревател нека отиде да става маркетинг мениджър някъде щото явно не му пука как лъже.
За сведение на незнаещите 2 кВт нагреватели се влагат в 80-литрови бойлери. Нерде 80 нерде 1000 литра а? При това бойлерът е в топлоизолационен кожух а джакузито ти го нагряваш ама то отгоре си е открита повърхност. Т.е. се стреми да си изравни с околната температура и вече нагрятата вода.
Затова си трябва казан с нагряване с огън, т.е. много килоджаули енергия. Е не говоря за горещниците през юли. Ама пусто на човек му се иска да прави процедури на открито не само един месец. Знаете ли какво неописуемо преживяване е да си в джакузи под открито небе? Не е като в спарените помещения на СПА-центровете ни.
Нататък: За да преодолея недостатъка да имаш джакузи ама само седнал, аз на практика комбинирах две джакузита. Има едни такива СПА-джет системи им казват високопарно, които са килимчета, но вече проектирани за по гръбанака на човек, които килимчета се полагат във обикновена вана и я превръщат в хидромасажна вана. Те също са си със свой компресор с таймер регулируеми мощности и нагревател. Е пак мижи да те лажем нагревател, но е важно че компресорът по мощност е съизмерим с този на джакузито (по-малка е мощността му от на джакузито но не чак в пъти). И така, аз в средата на джакузито си съм разположил и едно такова килимче на такава СПА-джет с-ма. И всъщност лягам върху него. Става вече разкошна мощност. tangentora1Всико 'ври' и те подбутва отвсякъде и наистина усещаш че си масажиран.
Има и една друга процедура за водни масажи. Наричат я тангентор. Това е помпа, която обаче върти водата във ваната (джакузито). Т.е. изпомпва от тази вода и под повишено налягане я впръсква обратно върху тебе вътре. Е, купил съм си и тази д

jj spa2

обавка и съм я добавил в джакузито, така, че да е срещу ходилата ми. Първоначално я бях монтирал в басейна с идеята и там да правя нещо, но реших че басейнът си е басейн а не място за процедури.
И последно, има един термин на руснаците - фитобочка. Под това те са измислили парна баня за 

един човек, но така че главата му да е отвън. Парната баня е пак дървена както сауните. Пак има парогенератор, но фак

тът че главата ти е отвън дава възможност да се нагрява тялото до по-високи температури без опасност за сърцето.

Аз като видях това чудо в действие реших че няма проблем да си направя и аз такова. Пак на открито изкарах старата голяма каца за гроздето. Обших я с плат отвън за да е топлоизолирана все пак. През отвора на канелката вкарах вътре изходите на два парогенератора. Единият от италианска парочистачка служи за основно подгряване и фон, а другият от ютия с парогенератор преработих така че да си го включвам аз от вътре когато си поискам. Просто махнах ютията, но заоазих бутона за пускане и спиране на парата, който и седи обикновено в дръжката. Така и двата парогенератора са ми отвън. Вътре маркучите с парата са под турски керемиди и няма опасност струя пара да ме изгори. В съдовете за вода винаги добавям я някакво етерично масло, я дестилат от билки. Така винаги съм на билкова парна баня.
И ето как се получават процедурите:
1. Джакузи с винаги преди влизане в него ръсене на соли и други съвременни неща за вана. Най-добри са солите от ДМ, но за това по-нататък кои соли кога и защо.
2. След джакузито се влиза в парната баня (кацата де). Да започне кожата не да попива а да изхвърля.
3. След фитобочката се топваш както са казали руснаците у по-хладната вода на басейна и си поплувваш малко там.
Излизаш нов човек.
Колко време стоя и какво слагам и изобщо как ползвам фитобочката е предмет на отделна статия. Както очаквайте и статия с опита ми с препарати за вана и джакузито.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща