Микрогорелка на дърва

Аз вече описвах и показвах снимки как вечер горят факли и свещи около масата ми. Но все трябва да мъкна от София биоетанол и течност за факли. А както виждате, у нас бандите на власт непрекъснато повишават цените на всичко. Около един литър течност за факлите ми (обикновено е преистена нафта) вече струва 7-8 лева. А факлите я ядат за три-четири вечери.

Затова се замислих как да използвам  безплатно наличното на село гориво - дървата.

Хората отдавна са измислили т.нар. походни огнища. Това е мини печица, на която набързо да си стъкнеш огъни да имаш гореща вода и топла храна. Наричат подобно огнище на английски rocket stove.

stove3Тайната на бързото разпалване и силния пламък се крие в специално напробитите отвори, така че въздухът да 'тегли' пламъка нагоре. Схеми има по разните сайтове за DIY (Do It Yourself), но аз повече вярвам на руското 'сделай сам'. От такъв сайт видях простичката идея да се използва едно буренце 5-литрово от бира за външна тенекиена кутия на микрогорелката. Както виждате отдоло съм напробил вентилационни отвори за да поема въздух. Отворът където беше канелката на буренцето идеално пасва с една газова запалка да подадеш началното запалване.stove1

Вътре съдчето, в което горят съчките е моя иновация. Ползвам един съд за сушене на приборите за хранене от инокс. В магазините тип евроланд и при арабите струва 3 левчета само. Махнал съм му дъното и съм сложил свое по-дебело решесто дъно с поизпъкнала нагоре форма за да 'диша' горелката. Вътре в съдчето пак аз съм добавил тенекиени9 иноксови ленти, с които мога динамично да затварям част от дупките по стените на съдчето с цел регулиране на силата на горене. 

След като съм срязал буренцето, аз съм запазил горната му част и от нея е направен капака на горелката (белия кръг с отвора с диаметъра на вътрешното съдче). Капакът също участва в динамиката на въздуха. Над белия капак вече съм сложил иноксова поставка за слагане на да речем тиганче, а над вдичко това съм направил проста стойка с иноксова скаричка и за печене на една пържола или едно татарско кюфте. rocketstove2

stove2С какво се зарежда горелката? 

Най-отдоло слагате или едно блокче сух спирт за разпалване (2.50 струват 30 блокчета в Лидъла), над него дребни клечици. Аз се научих да си запазвам използваните клечки за зъби. Вършат идеааална работа за бързо разпалване на огнище. Над клечките за зъби вече се слага да речем една суха шишарка и над нея започват по-дебелите съчки. Когато всичко се разгори се слага и една да речем 5 см. дебела шайба от цепеница и ... това е. Хем ухае на истинско горящо дърво, хем силен пламък, хем без пари. 

На последната снимка и снимката в дясно се вижда реално как си ползвах горелката това лято на село. На практика се оказа, че горелката работи перфектно след като е натрупала жар и с парченца парафин, останал от разни свещи. С което най-накрая вечерта доста се опростява обслужването и, както надявам се досещате. rocketstove3Нооо... ВНИМАНИЕ! Парафинът може да направи Буф!, Затова ме питайте как се ползва парафин освен като свещ. Ако искате и да ароматизирате пространството около вас, можете да капнете и малко капки етерично масло или есенция отгоре на затварящия вътрешния цилиндър капак (оня, белия, най вляво горе на снимката с детайлите).

Изобщо:

Ако не можете сами да си направите такава горелка гледайки моите снимки - поръчайте ми и ще ви направя. Никъде не остава пепел навън и няма как да изскочи въглен.

ПП

прилагам и още една снимка как ползвам горелката вече втори месец на село (последната снимка), на която експериментирах колко силен огън може да даде.

 

 

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща