Романтиката на осветлението.

Когато става дума за релакс на село, обикновено се търси и вечеря на открито. На въздух, на тишина. Да се опъва една яка 'крушка' над една маса е отдавна минало даже и за България.
gradinsko 3Вечерното осветление първо трябва да е разпръснато. Второ, даже може би първо, следва да е безопасно. И трето да е хем красиво, хем дискретно.
Ще разглеждам и нататък и двата вида вечерно осветление - електрическото и отделно и на база естествено горящ пламък.
Електрическото ще подразделя на градинско осветление и осветление за ефекти.
Но да започвам по-конкретно:
Хубаво е на най-отдалечените краища на градината си да инсталирате градински стоящи лампи. (На снимката в ляво градинската лампа се вижда до вентилатора. Нарочно съм сложил снимка от здрач за да се различават подробностите). Знам че мародерите от ДС-експорт/импортите са надули безпожно цените на иноксовите градински лампи. Но никой не ви пречи да ползвате певеце тръби за канализация. Евтини, устойчиви на атмосферни влияния и са и изолатори. На такава тръба отгоре ако не искате да купувате осветително тяло просто залепете с лепила издържащи на 100-120 градуса по някой по-интересен прозрачен буркан да речем от нес-кафе или тип 'делва' от лютеници да речем. И готово. Даже такава лампа ще е по-дълговечна от пластмасотиите, които слагат на иноксовите прескъпи градински лампи. Споделям личен опит: такава една стандартна градинска иноксова лампа от Практикер издържа два сезона. Просто от слънцето и прегоря пластмасовото тяло с лампата за две лета. Сложих буркан и вече няма прегаряне и счупване от природните стихии. А пак да почетвъртя, че понеже такава лампа препоръчвам в отдалечените краища на градината, тя нито дразни с нещо през деня, нито вечер, като светне се вижда ни колоната и ни какъв и е буркана.
Как да се прекара ел. захранване до такива краища? Ами в София кабелите висят по стените на кооперациите. Чат-пат се скъсват и спокойно можете да се сдобиете с дълъг качествен кабел без пари. Става дума за т.нар. ютипи кабели за локални мрежи, чрез които до скоро ни изграждаха Интернет-достъпа. Сега виванезнамсищо успя да прокара правилник, че такива кабели е недопустимо да висят и фирмите наистина ги подменят. Такъв кабел даже и да не е тип 'шилдед' т.е. оплетен с метална оплетка, все пак си има алуминиево фолио под пластмасовото си покритие и едва под това фолио има 8 напълно изолирани чисто медни проводника. Т.е. изолиран та дрънка. Е, аз увивам от тези осем проводника 4-те с топъл цвят на изолация (оранжев, кафяв) заедно и останалите 4 със студен цвят (син, зелен) също заедно. Така се получава много мощен двужилен електрозахранващ кабел, който е и надеждно изолиран. С такъв кабел събран от 'просторите' между блоковете аз съм си окабелил цялата градина. Няма никъде ни утечка ни земно и дявол. Вече доста години. Само внимавайте да запомните къде сте прокарали кабелите. Защото тревата расте и само след година вече нищо не личи. И ако тръгнете с косачка може и да праснете такъв кабел.
Освен на стойки високи към 130 

gradinsko 1

см. е добре да пуснете и поне една лампа някъде из клоните на някое дърво. Вътре в тези осветителни тела е най-добре да положите 10-ватови ЛЕД-диоди. 

Един такъв свети като 80-ватова лампа а се захранва от 12 волта постоянен ток и на практика е хем икономичен, хем безопасен, хем свети силно. 12-те волта ви дават възможност като му дойде времето да минете изцяло и на фотоволтаични панели и/или вятърен генератор. Заведете всички лампи в паралел до един захранващ куплунг. Така само с един бутон или щепсел всичко ще светва, а това е ефектно.gradinsko 2
Освен градинското осветление в отдалечените краища в близост до масата, разположете локални светлинни ефекти. Хем да осветяват, хем да не са силни, хем да са ефектни. Например най-подходящи аз смятам тези, които имат една лампа (или светодиод) и над нея сноп световодни влакна, които се разпиляват и падат от тежестта си леко огънати надолу.
Продават такива и в лидъла и в тесеемите. Колкото по-обемист сноп световодни влакна има лампата - толкова по-добре. Има и с по дебели световоди и с по-тънки. Комбинирайте две-три такива тела. Не вземайте от тези там дето сменят светлините си. Това на практика дразни и натоварва. Ползвайте само с бяла светлина. Какво се получава се вижда смятам на моите снимки.
Аз съм си закупил и една плазма-топка. В комбинация със световодите се вписва разкошно.
Имам отделна тема за водите, но тук ще спомена фонтана. Хубаво е да имате фонтан с осветление под водата. Осветлението изпод водата създава допълнителни светлинни ефекти, когато падащата от горе от фонтана вода отразява нощем светлината.
Ами толкова за електрическото осветление.
Отделно ще развия темата за факлите, свещите и мангалите като форма на осветление и релакс.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща