Хубавото на вечерта и ... досадата

55komariЛятно време вечер сред Природата е просто рай! Тишина, просто усещате с носа си как влагата във въздуха се увеличава. Дишате!
Чат-пат, като малки самолетчета, с бръмчене падат разни големи я майски, а юнски я юлски бръмбари.
Но те не са досадни. Досадни са комарите. Защото хапят. Както вече описах, първо сложих мрежа над чадъра си. Действа, но създава неудобства за 'влизане' и 'излизане' изпод мрежата.
Вентилаторите от системата ми, която описах за уют от през деня, вечер също биха разгонвали и комари, но пък внасят вечер вече неприятен хлад.
Затова аз използвам стария руски подход срещу комарите - огън с дим.
Закупил съм си немски факли. Това са нещо като по-големи газени лампи. С по-големи фитили и естествено по-голям пламък.
Та, в тези факли обикновено се сипва газ за осветление (керосин), но аз купувам специализирана течност за разпалване на барбекю с цитронела. Или просто в обикновен светилен газ добавям и етерични масла от лавандула, мента и/или лимонена трева.
Хем гонят комарите, хем създават атмосфера.
Разположете факлите отново на три нива и отново на триъгълник около вас. За да може откъдето и както и да подухне вечер зефирът - да блокирва винаги достъпа на насекомите мирисът от факлите.
Внимавайте все пак най-високата факла да е извън периферията на чадъра или шатрата. Защото само за вечер-два и ще опушите текстила на чадъра или шатрата.
Ниските пламъци не успяват да опушат.
Аз си правя по руска рецепта и мои си 'мангали' против комари.
Събирам остатъците от недогорелите свещи. Когато станат достатъчно, в една консервна кутия от тип 'русенско варено' навивам на спирали 5 кръгчета от велпапе картон. После нагрявам парафина от остатъците от свещите на водна баня до разтопяване и ги изливам в кутията с велпапето. Ами това е.
Макро-свещта е готова.
Гори с пламък като от камина почти. И гори от порядъка на два часа. Така че и шоуто е налице и комари няма.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща