Цветята там, когато ни няма

magnoliamНа село е красиво. Но ако жена ви не иска да идва с вас или просто няма кой да се грижи за цветята?
Ето за това е тази ми статия с мои персонални наблюдения.
както вече съм писал аз не скубя трева, не копая и не пръскам (Боже опази!). При мен Природата е ПРИРОДА!
Но сред естествената зеленина около теб е винаги хубаво да има по някое цвете.
Само че какво да е? Така че хем да не го мислите, хем то да ви радва? За игликите не говоря. Защото те цъфтят обикновено когато още е студено за удоволствия сред Природата на открито.
Моят, вече над 10 годишен опит сочи, че е добре да си засадите една магнолия.
Това дърво е първо в цъфтежа. При това цъфти даже малко тъжно - без да се е дори разлистило. Но цъфти с едри цветове и много ухае. Цъфти малко преди да са цъфнали първите сливи. (Виж сн. в ляво(.
След магнолията вече имате нацъфтяли и куп други овощни дръвчета. Естествено, най-красива е прасковата с нейните лилави цветове. Имайте предвид че прасковата може да се подвежда почти като лоза. Стига подходящо да я подстригвате.narcisi2018 1
През това време по земята? Ами нарцисите оцеляват във войната с бурените. Зюмбюлите - не. Оцеляват и лалетата донякъде. (Все пак поочиствайте поне мъничко около тях). Иначе лалелата се опитват да бягат от бурените на по-просторно и накрая изчезват ако вече няма накъде да се бяга.
Има и едно такова цвете, което също цъфти сравнително красиво и оцелява.
Иначе с разни теменужки не си играйте. Тревата не им прощава.
След лалетата?
lale mАми идва ред на клематиса. Също непридирчива лиана. Стига да го засадите около някоя лоза или да му бучнете пръчка да се увива. Ако поне чат-пат го поливате, клематисът ще ви се отблагодари с разкошни цветове. При това клематисът цъфти до доста късни юлски жеги.
След клематиса идва време на божура. Той е почти плевел. Но пък като нацъфти все пак дава друга огнено-червена окраска на треволяка около себе си.
След божура идва ред на жасмина. Също иначе много досаден храст. Обхваща всичко. Затова, като поотрастне охотно го подстригвайте в желани форми. Аз имам цял навес и стена от жасмин. Ама като нацъфти така ухае.
Някой ще ме пита за розите.
Ами искат си гледане.
Иначе умират
А тук говоря за дивата природа.
Лятото е за билки вече.
Ментата иска поливане. Маточината по-малко, но и тя. Но виж, лавандулата е непридирчива. Препоръчвам ви я защото и гони и насекомите.
Из моя треволяк даже белия пелин след две години умря.
Но лавандулата си седи. Оцелява и мускарият (синьото на снимката в дясно)
Бих ви препоръчал още една билка ли да я нарека даже не знам.sinio
Вратигата.
Тя също ще ви цъфти точно лятото. В хубави жълти съцветия. Нелошо ароматна е. Но това е отровно растение. Само че: гони всякакви бълхи и други вредители. Затова, понеже няма как нощем, докато сте се прибрали вътре, навън да не спят по столовете ви котки и то селски превъзходни, затова е добре да си слагате в букета и по някоя вратига. Или просто да я просвате на пода или на стола.
Есента иде ред на т.нар. топинамбур или земна ябълка. За него съм писал отделна статия в проекта си за политика. Защо политика? Защото с това мини слънчогледче можете и да се изхранвате.
Земната ябълка цъфти почти до ноември, затова пак ще имате букет от свежи цвета на масата си.
Други непридирчиви са великденчето и  лютичето, но някак си те не са толкова красиви, поне според мен.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща