За 'интериора' в градината

interiorВ текста на руския имперски марш от времето на царете се пее '...То ли дело – под шатрами
В поле лагерем стоять. Лагерь – город полотняный...'. Хареса ми сравнението, че в полето се строи град от платно. Доло-горе такава е ситуацията и на село, когато никой друг не обитава освен вас, който сте в града, имота ви.
Живее се под шатрата.
А за да не ви окрадат, или буря да отнесе и разруши всичко докато ви няма, трябва като военните - бързо да можете да разгънете шатрата и после бързо и да я приберете. Но, за да е приятно, трябва и да си създадете и уют във вашия си външен 'интериор'.
Ето малко изпитани идеи от мен:
Прибирайте всяко нещо на свое си постоянно място. С възрастта се забравя и за да се разполагате бързо като се върнете - като военните: прави 1, прави 2.
Прибирайте не всичко на едно място. Просто някои неща например под сайванта, други в мазето а трети да речем в антрето. Така нищо няма да е на куп, а и ще са разпределени нещата както по размер, така и по ценност и даже и по честота на ползване. Без особено подреждане, за да се вижда и да е достъпно всичко.
Аз например, съм извадил един метален шкаф от хладилник и един стар хладилник навън до стената на къщата. В тях ми стоят прибори, чинии, чаши и само загъвам като си тръгвам шкафовете с по един полиетилен, над него плат от вторите употреби и отгоре стари свършили акумулатори от юпиесите ми за тежест.
Първо си купих и аз шатра, но бързо и изгоря от слънцето полиетиленовото покритие и при първата буря после, всичко се изпокъса. Затова си купих от вторите употреби плътни завеси с халки горе, които иначе служат за нанизване на дървени корнизи. Има такива завеси тежки и готово гумирани от едната страна. За големи прозорци, т.е. голяма покривна площ да дават.  Две такива завеси са достатъчни. Има си и едни ластици за багаж с куки. Е, слагате куките на ластика в халките на завесите и закрепвате по металните рейки на шатрата, която е останала без покритие. Ако не намерите готово гумирани завеси - вземете какви да е плътни и тежки и просто ги напръскайте от едната страна с импрегниращ шпрей. Сега в лидъла има такива шпрейове на примоция за по два лева шпрея. така ще имате покривало почти без пари.
Защо шатра, а не чадъри?
Ами качествените чадъри са по над 100 лева. И даже и тях вятъра ги обръща и даже чупи. Пък и те трудно се прибират и изваждат. А тия там евтини рекламни чадъри до 1.80 диаметър, хвръкват при първата буря и остават с веещи се парчета плат.
И докато над покривалото на шатрата можете да сложите по някоя бутилка от бира с обем два литра, пълна с вода, за да обтяга шатрата от вятъра, то на чадъра такова нещо няма как.
Под шатрата?
Аз вече сложих специални статии тук за вентилаторите, против мухите, факлите и свещите против комарите и т.н.
Сега малко за 'вътрешния дизайн'. Отново да са живи и здрави вторите употреби. Мъкнат нашите каквото успеят да домъкнат от боклуците на Западна Европа. И между наистина боклуците има и хубави неща. И това, че са стари даже ги прави и ценни.
Аз например, съветвам да ползвате за навън медни гравюри, дървени статуетки, бамбукови факли и за 'стени' има едни покривки с втъкани пръчки в тях или направо щори от такива пръчици. Така всичко си пасва дизайнерски и се получава 'стайл'.
Не ползвайте стъкло, фаянс и глинени неща. Докато спите, идват котките и аз например винаги слагам една голяма тежест върху капака на кофата за смет и въпреки всичко понякога паак я намирам обърната и разпиляна. Камо ли някакви чупливи неща да не обърнат.

Пода? Аз винаги на циментовата тераса пред къщата и градината постилам покритие, за да си ходя бос и да не съм на цимента, който есен и пролет е студен, а лятото горещ.

За покритие ползвам пак вторите употреби. Има едни германски покривки от някаква мека пластмаса на ситни дупчици. Те са си за градински маси с цел ако завали да не събират вода. Идеааални са за покриване на цимента. Първо са леки и на кило във вторите употреби излизат без пари. Второ, не им пречи вода и ако случайно завали - като спре да вали пак е сухо под краката ви. Даже ги и изпира така дъждът. Ако искате да сте по-луксозни и не желаете втора употреба - ползвайте има ги на метър постелки за йога-упражнения. Пак са от мека пластмаса и пак надупчени но имитират че са на пръчици.

Но, Внимание! Много са лесно запалими и горят много бързо! Аз веднъж с една факла за малко да си запаля масата.
Ето вижте на снимката от преди дни как аз си оформям 'интериора'.
Ако имате и други идеи - споделете, пратете снимки.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща