Засади дърво

Вече се запролети сериозно, въпреки янките.
Време е за пролетни занимания с полезните дървета на село. Аз не че нещо особено се занимавам. Нито пръскам, нито подрязвам. Само ако някои клонаци за нещо ми пречат на визията или правят сянка на басейна или джакузито ги изрязвам.
magnoliaКакви дървета препоръчвам аз за на село?
Първо орех. Расте и дава плод изцяло без вас. Орехи у нас имаше още от времето на дядо ми и баща ми (Бог да ги прости). Разните овощни дървета са капризни. Иначе имам от време оно и череши и ябълки и круша и праскова... Една година дадат нещо друга не. Винаги са ми натюр, сиреч с червейчета в плода. Затова препоръчвам и на Вас да си засадите облагороден лещник. Сади се на по-влажно и по-сенчесто. И е добре да са два храста (женски и мъжки за да се опложда цветът). Засадете и облагороден дрян. Тези дървета ще ви дават много полезни плодове и не са взискателни към вашето присъствие.
От декоративните дървета имам люляков храст от времето на дядо ми. Моята 'вноска' беше една магнолия. Купих я преди бая вече години от един възрастен мъж тук в София. Тръгна да расте някакво дърво ама нищо. Расте си облистява си се и това е. Години наред. Когато стана към двуметрово дърво с бая клони една ранна пролет ми звъни един комшия от село да ме пита какво е туй дърво, което цъфнало с големи цветове а нямало ни един лист.
Да, сега магнолията вече цъфти красиво и както по книгите - огромни и адски ухаещи цветове. Даже, понеже моята къща е срещу училището, даскалиците накарали охраната на училището да им откъсне цвят от моята магнолия. И понеже човекът иначе ми е стар приятел, като си отидох ми призна, че е късал от моята магнолия.
Е, сега и е времето за засаждане. Само я пазете юли и август. Ако са много сухи я поливайте, защото една година за малко да я изпусна.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща