Още малко за грижата за басейна - покривалото

Както вече писах първия враг на градинския надувен басейн е нeравното място на пълнене и ползване. Сега ще пиша за втория голям и даже по-сериозен враг - голямата открита площ питейна вода.
Да, лятно време, кoгато наоколо всичко е пресъхнало и е горещо, а у вас клечат между 3 и 5 тона вода, няма как птиците и другите животни да не научат. По-лошото е, че котките например имат нокти и си ги ползват представете си за да се изкатерят и да пият вода от вашия надувен басейн. Естествено че драпайки по дебелата водосъдържателна част няма проблем. Но като скочат на надувния пръстен горе, бъдете сигурни, че вече са го спукали.. И после иди търси откъде изпуска, а пък изпусне ли надувният пръстен отгоре и от най-малкото сътресение ливва водата.
Всичко това е преживяно и не се съмнявайте, че и Вас ви чака, ако оставяте пълен басейна си и се надявате той да си стои пълен и хубав докато сте в града и като се върнете пак от града само да се цамбурнете.
И така, дали по-едра птица с остри нокти ще кацне да пие вода или котка ще издрапа пак за да се напие - резултатът вече ви го описах.
Да не говорим, че всеки ден лятно време аз преди да вляза в басейна събирам удавени оси, пеперуди и други насекоми. Те затова и продават и такива кепчета. А като ви няма за повече дни?
Ето затова покривалото за басейн почти не е опция а задължителен аксесоар.
pokrivalo baseinСтандартните покривала вървят на цени от 15 до към 30 лева. Говоря за басейни като моя т.е. с над 3 м. диаметър.
Ноо, вършат работа един-два сезона. Защото това е едно тънко певеце, което адски бързо гори под лятното слънце.
Да не говорим, че то е проектирано с едни дупки в средата уж за да 'диша' басейна, но заради тези дупки покривалото пада по повърхността на водата иии... птиците естествено започват да го ползват за кацане за да пият вода през дупките му за дишане.
Сега ще Ви отворя пак с една моя иновация, за която се сетих след като видях как е окомплектовано надувното ми джакузи.
Джакузито е доста по-скъпа история и затова може би е по-мислено върху него.mehurcheta
Покривалото на моето джакузи освен че е вече с възможност за закачане чрез цип и така затваряне чрез просто придърпване на циповете от двата края, то в средата си има и надувна секция. Когато я надух, се получи нещо като голяма тапа за джакузито.
Така хем се пази топлината на водата, хем бързо се отваря и затваря.
За да прехвърля идеята с джакузито на басейна, аз преди да го покрия хвърлям вътре в него един по-голям надувен спасителен пояс. Да си плува там в средата. Тогава мятам отгоре вече мое си покривало, което съм направил от няколко листа от фолио за опаковки с мехурчета, но онова с по-едрите балончета както се вижда на снимката.
Стана идеално.
Така хем слънцето нагрява водата през мехурчетата, хем нищо не пада на повърхността на водата (остава въздушно термоизолиращо пространство. И хем котките и да драпат най-много да спукат 5-6 мехурчета.
Ето това Ви препоръчвам като моя си иновация в тази си поредна статия за басейна на село.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща