55+

Басейнът

Огън и вода! Природните стихии! Освен стихии всъщност без огън и вода човек не може даже и днес.

seloВода за пиене, вода за миене, вода за удоволствие. Доказано е че душът всъщност 'отмива' от човек енергия. За да се насладите и да използвате водата и за релакс и зареждане с енергия трябва голям обем вода. Толкова голям, че както е казал Архимед: 'тяло потопено във вода...' ... Значи тялото трябва да е не само потопено във вода, но и да се чувства свободно изтласкано от водата, да плува. 

Учените явно са изчислили, че минимумът обем вода за един възрастен човек (80-100 кг) е от порядъка на 3 тона. Затова и най малкият но достатъчен за всякакви процедури басейн е този с диаметър 305 см. (три метра) и височина 70 см. Следващото по-добро решение са басейните с диаметър 360 см на 90 см височина. Те вече са с обем към 5 тона.selo1 

Аз съм си закупил такъв един надувен китайски на село.

Имайте предвид, че един басейн значи не само много вода. Всеки божи ден в него се давят куп мухи оси и прочие хвъркащи твари. Падат и листа. А и като им стане топличко от слънцето в него одма започват да се размножават и всякакви зеленясващи тип водорасли и даже се появяват ако не вземате мерки и червейчета. 

Затова като мислите за басейн сред Природата, не се изсилвайте с обемите, ако не сте си надвили на масрафа. 

Аз съм решил, че за един сам човек му стигат 360х90 см.

Такива басейни има вече и в Кауфланд и в Практикер и в Баухаус и къде ли не. Като хванете 'примоциите' са с цени около 150 лв. Тук на снимките вляво и дясно съм показал моя си басейн.

Първото най-важно: то си го пише и в ръководството, но кой ли българин чете ръководства - на РАВНО място! Едно е закрит  монолитен басейн, а друго надуваем и на открито. При първата буря и ще разберете защо трябва да е на равно. Имам приятел, който ми разказа как жена му литнала из тревата на вилата му пищейки. Добре че нямало някой кол или камък та не се е раздрала когато басейнът, макар и под малък наклон просто се е сцепил и 3-4 тона вода незабавно се устремяват по нанадолнището влечейки всичко. Аз така два пъти съм си пълнил плевнята с вода. Външно мижав басейн но като шурнат 3-4 тона си е бая стихия. 

Затова да почетвъртя: басейнът се слага на равно и със стабилна повърхност място.

Още малко личен опит:

Първата година пълнех и изпразвах басейна като си идвам и отивам от село. После от собствен опит стигнах до извода, че хората не напразно са измислили таблетките за басейни.

Иначе сметките за вода са големи.

И макар и да си бях вече накупил помпи и времето за пълнене и празнене на 3-4-5 тона вода не е малко.

Затова отделна тема смятам да развия за 'химиите' и басейна.

baseina otoplitelВторият проблем е температурата. За юли и август е ясно. Но на човек му се иска и юни и септември...

Но за това вече трябва по нашите ширини и отоплител.

basein ogan

Не купувайте ония пошибалки дето на едно черно килимче от певеце му казват отоплител.  Аз съм си направил два отоплителя. Единият е пак тип слънчев, но в касата на един голям прозорец съм навил 20 метра черен градински маркуч и помпата върти водата от басейна през него. Как изглежда се вижда на снимката вляво.

Да, ама септември често няма слънце. А на човек му се иска в басейна. Затова съм си направил и класически отоплител на дърва. Една гофрирана иноксова тръба съм навил на серпентина и под нея паля огън. А помпата пак върти водата от басейна, но вече през тази серпентина. ВЪРШИ РАБОТА! Как изглежда се вижда на снимката вдясно. Ето тези и още много неща, за които не сте замисляли като чуете басейн смятам да обсъждаме в този раздел.  

basein2017Смятам да споделя опит и как се търси и отстранява дупка и прочие хитринки, които ме докараха до факта, че аз вече 5 (пет) години си ползвам басейна без особени проблеми. За справка вижте го как изглежда сниман вече юли 2017г. на последната снимка.

Още малко за грижата за басейна - покривалото

Както вече писах първия враг на градинския надувен басейн е нeравното място на пълнене и ползване. Сега ще пиша за втория голям и даже по-сериозен враг - голямата открита площ питейна вода.
Да, лятно време, кoгато наоколо всичко е пресъхнало и е горещо, а у вас клечат между 3 и 5 тона вода, няма как птиците и другите животни да не научат. По-лошото е, че котките например имат нокти и си ги ползват представете си за да се изкатерят и да пият вода от вашия надувен басейн. Естествено че драпайки по дебелата водосъдържателна част няма проблем. Но като скочат на надувния пръстен горе, бъдете сигурни, че вече са го спукали.. И после иди търси откъде изпуска, а пък изпусне ли надувният пръстен отгоре и от най-малкото сътресение ливва водата.
Всичко това е преживяно и не се съмнявайте, че и Вас ви чака, ако оставяте пълен басейна си и се надявате той да си стои пълен и хубав докато сте в града и като се върнете пак от града само да се цамбурнете.
И така, дали по-едра птица с остри нокти ще кацне да пие вода или котка ще издрапа пак за да се напие - резултатът вече ви го описах.
Да не говорим, че всеки ден лятно време аз преди да вляза в басейна събирам удавени оси, пеперуди и други насекоми. Те затова и продават и такива кепчета. А като ви няма за повече дни?
Ето затова покривалото за басейн почти не е опция а задължителен аксесоар.
pokrivalo baseinСтандартните покривала вървят на цени от 15 до към 30 лева. Говоря за басейни като моя т.е. с над 3 м. диаметър.
Ноо, вършат работа един-два сезона. Защото това е едно тънко певеце, което адски бързо гори под лятното слънце.
Да не говорим, че то е проектирано с едни дупки в средата уж за да 'диша' басейна, но заради тези дупки покривалото пада по повърхността на водата иии... птиците естествено започват да го ползват за кацане за да пият вода през дупките му за дишане.
Сега ще Ви отворя пак с една моя иновация, за която се сетих след като видях как е окомплектовано надувното ми джакузи.
Джакузито е доста по-скъпа история и затова може би е по-мислено върху него.mehurcheta
Покривалото на моето джакузи освен че е вече с възможност за закачане чрез цип и така затваряне чрез просто придърпване на циповете от двата края, то в средата си има и надувна секция. Когато я надух, се получи нещо като голяма тапа за джакузито.
Така хем се пази топлината на водата, хем бързо се отваря и затваря.
За да прехвърля идеята с джакузито на басейна, аз преди да го покрия хвърлям вътре в него един по-голям надувен спасителен пояс. Да си плува там в средата. Тогава мятам отгоре вече мое си покривало, което съм направил от няколко листа от фолио за опаковки с мехурчета, но онова с по-едрите балончета както се вижда на снимката.
Стана идеално.
Така хем слънцето нагрява водата през мехурчетата, хем нищо не пада на повърхността на водата (остава въздушно термоизолиращо пространство. И хем котките и да драпат най-много да спукат 5-6 мехурчета.
Ето това Ви препоръчвам като моя си иновация в тази си поредна статия за басейна на село.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща