55+

Човек бил това, което яде (и пие де)

Зарежете Иван Костов с неговите теменужки. Тук няма да се унижавам да ви дрънкам за разни вегани и веганки. Един Мъж е Мъж когато е хапнал Мръвка. Не мислете, че и жените си падат по 'зелена гадост'. (Помните ли оня страхотен френски анимационен сериал Кро). Изпечете един заек със зеленчуци и да видим коя дама няма да ви възхвалява и да яде като невидяла. 

Особено ако се постараете и с питиетата.

Кога водка и кога ракия? Ами разните българска, гръцка (узо), италианска (самбука) френска (перно) мастики?

Ами вината?

Ами коняците?

barbekiuto ogan

Уф, забравих даже за вермутите и разните бенедиктини.

Когато става дума за храна и напитки темата е безгранична.

Всеки има какво да сподели.

trevata1

Даже не говоря за прибори, кристал, инокс, порцелан и салфетки.

Ама храната, според моя скромен опит, много си зависи не само от мерака да я свалите после в кревата. Много си зависи и от техниките, с които разполагате. 

Едно е задушено, друго печено.

Тук даже няма да споменавам набързото на грил или на тиган.

Отделна тема е  даже и дали да е врат или бекон. Шпиковано със сланинка или само полято с краве масло...

А трето и четвърто пък са подправките. Дали само черен пипер или и дафинов лист? 
Аз всичко това съм го пробвал и знам и мога. Не се надувам. Истина е. Моят комшия на село само ми въздишаше на масата вечер че 'блазе ти че можеш да готвиш'.

За да не говоря празни приоказки за сега ще приложа само една снимка.

На нещо което е много ценно и оригинално.

Хем градински отоплител, хем мини ама истинска пещ

Мексиканците са го измислили. Глинено е. Както се полага на аксесоар за майсторко печене. Жестоко е!

Но подробностите - нататък.

Лятно време без течности не може.

depardioБългарите по принцип не са изпълнителен народ. Затова и се съмнявам, че всички служители на разните чужди вече водоснабдителски монополи изпълняват стриктно инструкциите какво и колко да сипват в питейната ни вода.
И в тази ни неизпълнителност, може би, ни е спасението.
Защото отдавна в питейната ни вода водоснабдителите ни ни сипват чисто вредни вещества.
Доказано е вече например, че флуорирането в обемите на предписанията е вредно за човека.
София си има минерални извори, които оная там уж седесарка, която ни сви гаражите на бившето УБО все още не е свила все пак и всичките минерални извори.
Моето родно село също си има 'селска чешма'.
Ако имате такъв извор в никакъв случай не ползвайте уж питейната им вода от крана за пиене.
Един съвет: Като отидете до извора и си наточите изворна вода, като се приберете я поставете на тъмно и студено. Ако имате мазе - дръжте я в мазето. Истински полезната за човека вода не обича слънцето и топлината. Измират полезните бактерии най-малко.
Защо започнах с водата? Ами и да си имате вино и/или ракия, без безалкохолно към тях не е добре. А пък и лятно време в жегите не става само с бира, вино или ракия.
Сега за безалкохолното: Не купувайте кока-кола или там други подобни отрови.
Аз например на село си правя сам безалкохолно.
Ето я рецептата: Имам си на село нестанало вино, което стана превъзходен оцет след две години.
И така, купувате си сода бикарбонат. Сипвате едно пакетче в да речем двулитрова бутилка от бира.
Наливате от изворната си вода до към половината на бутилката. Сипвате после от био винения оцет.
И затваряте веднага за да не излита веднага генерирания въглероден двуокис.
Вътре веднага ще започне реакция между карбоната (содата) и винената киселина, в резултат на която реакция се отделя обилно въгледвуокис. Но понеже сте затворили бутилката - въгледвуокисът в крайна сметка ще се разтвори във водата. И ще имате превъзходна газирана вода. При това можете да си докарате водата и до повече с основен, отколкото киселинен pН.
ТОва е.
Ако искате да я овкусите след това - четете статиите ми за дестилатите от билки, които ще последват и тук. А до тогава - http://zdrave.otbg.eu
И така, осигурихме прохладните напитки и содата за уискито със сода или за водката. Или за виното с лимонадката.
Още няколко думи за овкусяването.
Ами според мен най-добрите концентрати са си на 'Монини'. Имат и ванилия и мента за мохитото и какво ли не.
Но има и един нов пазар в София. Арабите вече внасят у нас всичките си 'производства'. От тях аз бих обърнал внимание на сиропа от фурми. В Корана им се твърди, че един войн на Аллаха цял ден се бил след като изял само три фурми.
Не знам колко е вярно, но аз си правих ракия от фурми. Страхотна е.
А ви препоръчвам и сиропа им от фурми. Tamarin пише на бутилката им освен арабските йероглифи.Наистина е много наситен. С Една бутилка можете купища газирана вода да си овкусите.
Наздраве сега за водката със сода, в която е разтворен малко сироп от фурми или за накрая едно коняче с кафенце, в което също вместо захар сте капнали малко сироп от фурми.
Аз не говоря за бирата виното и ракията чадо, както казал дядо поп.
За тях майстори много. Пък и на вкус и на цвет нали знаете.
Аз говоря как покрай тях да си доставите не само различни вкусови усещания или да бъдете различни. Аз ви говоря и за Вашето здраве, ако още не сте вдянали за изворната вода и за содата бикарбонат.
Очаквайте нататък още интересни идеи и споделен опит за напитките на масата ви на село.

Без готварство май вече медия няма

Затова и аз както разните тъпи битивита и нови телевизии, да открия и готварска рубрика.
Не, няма като Ути да ви говоря като на олигофрени с ето тука пиперченце, сега малко магданозче и после още солчица.
Аз както винаги съм оригинален. И затова пак аз пръв откривам рубрика 'Как с полуфабрикати да сме на върха'
Даже не и с полу, а направо с готови неща как да се изявите като системен интегратор в кухнята и да я шашнете.
Мъжот на село има възможност да шашка дамата и изобщо гостите със скарата, огъня, барбекюто. Но за мръвките смятам отделна тема. Сега за не по-маловажното: гарнитурата или направо манджата.
Не се притеснявайте, че никога не сте готвили. Аз на село винаги си държа някакъв 'военен резерв' от консерви.
nezinСега няма да ви давам пълен списък а ще ви кажа как с каквато и да е пържена, печена или варена мръвка да шашнете гостите си и с гарнитурата за тази мръвка.
Има една консерва. Българска. Казва се 'трапеза на монаха'. Т.е. като вас на село де. Купете си от нея и си я дръжте под ръка. Може да се консумира и като готово ястие. Мазна е.
Следващото от склада на 'военния резерв' е лютеницата. Аз предпочитам едросмляната. Според мен олинезите не стават. Но виж руските 'Нежин' от берьозките са хем по евтини хем даже са и все още истински. Всъщност, тихомълком берьозките продават украинска лютеница 'Нежин'. Която вероятно е крадната като рецепта от нас - българите. И затова е истинска.
Третата съставка на моята рецепта са печените малки лукчета. Има и на 'Кауфланд', но според мен най- са добри на 'Била'. Ползвате мазнината от бурканчето за пържене на мръвката вместо олио, защото те, лукчетата, са си в олио и даже смес със зехтин.
И така, като сте готови с печенето или пърженето било на кебапчета даже или на вратни пържоли по-добре, слагате мръвката по чиниите и добавяте повечко лютеница и почти колкото нея, но по-малко от трапезата на монаха. Леко размесвате. Отгоре слагате по три лукчета от готовите на 'Била'. Това е. Вкусно и мнооого питателно. Пие вино и бира та до късни веселби.
Ако искате да сте по-диетични тази гарнитура си върви и с плочка сирене вместо печена или пържена мръвка. Но гледайте сиренето да не е тип 'млечен продукт' или 'за мазане' а да си е сирене! Так пък хептен нищо няма да приготвяте дълго време. Идват гости и ... след минута сте готови с вкусно лапкане. Върви си и с пържени яйца. И препечана филия хляб.

Наздраве!

Какво от готварските уреди.

soupИ така, предполага се, че на село е останала и готварска печка и котлон и съдове за готвене. Поне такъв е моят случай.
Затова смятам за ценно да споделя опит какво от новите битови електроуреди е най-необходимо за на село.
Навремето имаше една разкошна френска детска анимационна поредица 'Кро'. За живота на неандерталците и мамутите. Та, там основната идея беше, че докато Кро търчи да ловува за да донесе мръвка, Нанди (жена му) готви както там го наричаха зелена гадост. Т.е. супа.
Днес женките, които готвят супа на мъжете си са рядкост. А супата е балсам за коремчо, както гласеше едно заглавие даже на литературно произведение.
А пък за едим мъж супата е пипкаво нещо и с факта, че трябва да се бърка за да не загори.
Затова от хилядите пошибалки, с които ни заливат днешните делимановци и други топшоповци, аз смятам за най-полезен уред т.нар. супмейкър (soup maker).
Има различни марки и модели. Аз успях да сдебна когато разпродаваха електроуредите на 'Меркари' и си купих един на сносната цена от 37 лв. Чисто нов в кашона и с гаранция. Докато разните мърфиричардси са доста по-скъпи, пък и тези уреди, не знам защо, не са разпространени изобщо у нас. А казвам ви от опит много полезен за сам зрял мъж на село уред. Аз се похвалих на времето на една моя позната за промоцията и що за уред е това и тя си купи даже два. И прати единия на сина си, който е студент в чужбина. Момчето също бързо оценило уреда и станало печен шеф-готвач.
Машинката си има три програми. Поне моята. За супа тип крем-супа, за супа 'на едро' и за по-дълго варене. Има и бъркалка, която е и резачка. Според програмата сама си поддържа температурата и сама решава кога да бърка и т.н. Е, с машинката има и рецепти, но те не са от българската кухня. Най-тъпото решение е вземате замразени зеленчуци за супа, сипвате, добавяте парченцата мръвка и подправките, затваряте, включвате и ... готово.
Другият електроуред, който не е толкова необходим, но е хубаво да го имате е хлебопекарната. Тя и тя е на принципа слагаш всичко, включваш и готово.
Но за мен хлебопекарната е ценна отново с това че има бъркалка и програми за сладко и лютеница. Т.е. програма, при която хем нагрява, хем бърка това, което се вари.
Е? Идеално за шеф-готвача да си готви и манджи! Слагаш, нарязани чушки, домати, лук, ориз, грах и ... манджата ориз със зеленчуци е готова. Пак без да клечите както Нанди до тенджерата.
До тук описах как се осигурява първото ястие и гарнитурата за мръвката за основното хапване.
За мръвката ще трябва отделно внимание. Очаквайте.

Синията на Българите

siniyaСиния или софра навремето се казваше на една кръгла дървена масичка на три крака, на която на времето обикновено са се хранели, сядайки жените на земята, а мъжете на едни трикраки столчета (имало е ред и сред жените тогава).
Като си ходих на село през юни т.г. аз изведнъж открих старата ни синия на село забутана, но здрава.
Аз нямам нищо против порнофилмите и с удоволствие си ги зяпам. Даже смятам и тук да напиша отделна статия за тях във връзка с темата на този ми проект. Но сега думата ми е за друго.
Аз като гледам порно следя и за интериора.
И в един мексикански порнофилм изведнъж виждам насред хола им върху една кожа поставена една нашенска все едно синия. Е, тяхната беше от метал, което не я правеше по автентична, но идеята си заслужаваше да и обърна внимание.
Ето сега моята идея:
Не изхвърляйте старата си синия от село.
Тя е разкошна маса за насред плажа ви сред тревата. Да! Докато си лежите, синията е 'масичката ви за сервиране'. Удобна височина, няма как да я полазят буболечки и дето се казва на една ръка разстояние. Само една хубава покривка до шезлонга или до шалтето и ... Рай!
На времето римляните така са си правили оргиите. Полулегнали. А как се хапва полулегнал, ако масата ти не е на нивото ти?
Решението? Българската стара синия!
И много моля поне от приличие спазвайте поне малко авторските ми права. Знам, че нация, на която Хитър Петър и е народния герой няма как да не хитрува, но все пак ценете поне малко хората, които имат нещо в главата си и го ползват не за крадене а за облагородяване на всички ни.

Басейнът

двама в басейна

Хапване и пийване

И тези три неща